Orbánin voitto: Takaraja umpeutui, ”Soros-yliopisto” lähtee Budapestista – Euroopassa kritiikki vaimeni, Yhdysvallat pyörsi tukensa

Lehtitiedon mukaan Helsingissä sovittiin, että Viktor Orbán ja Euroopan kansanpuolue pidättyvät arvostelemasta toisiaan ennen Euroopan parlamentin vaaleja.
Eurooppa 3.12.2018 20:50
Mielenosoittajat puolustivat CEU-yliopistoa Budapestissä 9. huhtikuuta 2017.
Mielenosoittajat puolustivat CEU-yliopistoa Budapestissä 9. huhtikuuta 2017. © JANOS MARJAI / AP / Lehtikuva

Nyt se on varmaa.

”Soros-yliopistona” tunnettu Keski-Euroopan yliopisto (CEU) joutuu lähtemään Budapestista. Se siirtää ydintoimintonsa Itävallan pääkaupunkiin Wieniin, jossa opetus alkaa syksyllä 2019.

”Tällaista ei ole ennen koettu. Amerikkalainen oppilaitos häädetään Nato-maasta. Eurooppalainen oppilaitos pakotetaan ulos EU-maasta”, sanoi rehtori Michael Ignatieff Budapestissa 3. joulukuuta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Vuonna 1991 perustettu ja kansainvälisessä tiedemaailmassa korkealle arvostettu CEU myöntää pääasiassa amerikkalaisia mutta jonkin verran myös unkarilaisia tutkintoja. Liikanimensä ”Soros-yliopisto” se on saanut perustajansa, miljardööri George Sorosin mukaan.

CEU:n itse asettama takaraja sopimuksen saavuttamiseksi Unkarin hallituksen kanssa umpeutui lauantaina 1. joulukuuta, jolloin opiskelijat järjestivät symboliset ”hautajaiset” akateemiselle vapaudelle.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu