Kaikkien aikojen rahariita

EU:n rikkaat ja köyhät maat kiistelevät tulevien vuosien budjetista kriisitunnelmissa. Pandemiasta selviäminen vaatisi solidaarisuutta.

Eurooppa 09.04.2020 06:00
TEKSTI SILJA LANAS CAVADA grafiikka Hannu Kyyriäinen
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel EU:n ylimääräisessä huippukokouksessa Brysselissä 20. helmikuuta. EU-johtajat eivät löytäneet sopua unionin pitkän aikavälin budjetista.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel EU:n ylimääräisessä huippukokouksessa Brysselissä 20. helmikuuta. EU-johtajat eivät löytäneet sopua unionin pitkän aikavälin budjetista. © THIERRY ROGE/ZUMA PRESS/MVPHOTOS

Pandemiabudjetti. EU-budjetti, joka selättäisi koronakriisiä ja suitsisi taloustaantumaa.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula van der Leyen yllätti 30. maaliskuuta. Hän kertoi Politico-verkkolehdelle, että aikoo antaa uuden talousarvioesityksen EU:n pitkän aikavälin budjetista vuosille 2021–2027.

”Joidenkin viikkojen sisällä”, van der Leyen sanoi.

Hän korosti haluavansa panna EU:n monivuotisen rahoituskehyksen ”ponnistelujemme ytimeen”, jotta ”voimme auttaa eniten kriisissä kärsineitä maita”. Kuten Italiaa ja Espanjaa.

Koronavirus on pannut EU-maiden keskinäisen solidaarisuuden kovempaan testiin kuin ehkä mikään kriisi aiemmin. Se on tuonut taas esiin jäsenmaiden syvät jakolinjat, yhteisten visioiden puutteen ja itsekkyyden.

Avainsanat
Sisältö