EU:n komission seuraava puheenjohtaja ja entinen puolustusministeri Ursula von der Leyen poseeraa sotilaiden keskellä Pohjois-Saksassa vuonna 2013.

Lasikattojen murtajat

Naiset ovat nousseet Euroopan huipulle. Seksuaalivähemmistötkin ovat hovikelpoisia. Mutta mustat ovat yhä politiikan paarialuokkaa.

EU:n komission seuraava puheenjohtaja ja entinen puolustusministeri Ursula von der Leyen poseeraa sotilaiden keskellä Pohjois-Saksassa vuonna 2013. © JOHN MACDOUGALL / LK

Euroopan ehkä korkeimmat lasikatot ovat murtuneet.

Eurooppaa johtaa jatkossa kova naiskaksikko, saksalainen Ursula von der Leyen, 60, ja ranskalainen Christine Lagarde, 63.

Kumpikin on kivunnut huippuvirkaan, johon tähän mennessä on ollut pääsy vain miehillä: von der Leyen EU:n komission puheenjohtajaksi, Lagarde Euroopan keskuspankin pääjohtajaksi.

Von der Leyen on Saksan entinen puolustusministeri, kristillisdemokraatti, gynekologi, seitsemän lapsen äiti ja piinkova EU:n integraation syventäjä.

Lagarde on kansainvälisen rahoitusmaailman rocktähti. Ranskan entinen valtiovarainministeri, G8-maiden ensimmäinen naispuolinen talousministeri ja Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n ensimmäinen naispuolinen pääjohtaja. Juristi, joka neuvottelee miehet pöydän alle.

Sisältö