Matteo Salvini taktikoi Italian hallituskriisiin – Vallanhimo ja vastuuttomuus voivat silti torpata populistin pääministerihaaveet

Uutisanalyysi: Brysselissä hallituskriisiä seurataan jännittyneenä. Muukalaisvastaisen ja Venäjää tukevan Salvinin johtama Italia olisi EU:lle kauhistus.
Eurooppa 21.8.2019 20:45
Italian pääministeri Giuseppe Conte (oik.) ilmoitti erostaan Italian parlamentissa 20. elokuuta ja haukkui samalla sisäministeri Matteo Salvinin (vas.) vastuuttomaksi.
Italian pääministeri Giuseppe Conte (oik.) ilmoitti erostaan Italian parlamentissa 20. elokuuta ja haukkui samalla sisäministeri Matteo Salvinin (vas.) vastuuttomaksi. © Andreas Solaro / AFP / LEHTIKUVA

Kaikki ei lopulta mennyt aivan kuten Italian sisäministeri ja Lega-puolueen puheenjohtaja Matteo Salvini oli suunnitellut.

Salvini vaati pari viikkoa sitten epäluottamuslausetta oman hallituksensa pääministeri Giuseppe Contelle. Tarkoituksena oli pakottaa maa ennenaikaisiin vaaleihin ja varmistaa samalla asema seuraavana pääministerinä.

Conte kuitenkin yllätti Salvinin ilmoittamalla tiistaina 20. elokuuta 2019 itse erostaan.

Seuraava siirto Italian sekavassa politiikassa kuuluu nyt presidentti Sergio Mattarellalle. Hän voi joko ryhtyä tunnustelemaan uutta enemmistöhallituskoalitiota tai asettaa virkamieshallituksen.