Lukašenka ei aio taipua Putinin painostukseen – ”En voi pettää teitä ja hajottaa Valko-Venäjää”

Venäjä painostaa öljyllä, Valko-Venäjä hankkii korvaavaa öljyä Norjasta, Yhdysvalloista ja arabimaista.
Eurooppa 28.1.2020 10:30
Valko-Venäjän presidentillä Aljaksandr Lukašenkalla (vas.) ja Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla on pitkä yhteinen historia. Tässä kuvassa on kohtaaminen Moskovassa maaliskuussa 2015.
Valko-Venäjän presidentillä Aljaksandr Lukašenkalla (vas.) ja Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla on pitkä yhteinen historia. Tässä kuvassa on kohtaaminen Moskovassa maaliskuussa 2015. © Sergei Karpukhin / Reuters / Lehtikuva

Euroopan viimeiseksi diktaattoriksi kutsuttu Aljaksandr Lukašenka on hallinnut Valko-Venäjää yksinvaltaisesti jo yli 25 vuotta. Hän on pannut opposition kuriin kovilla otteilla ja manipuloinut hallinnolleen vaalivoiton toisensa jälkeen.

Lukašenka on entinen neuvostokolhoosin johtaja. Hän suhtautuu nostalgisesti vuonna 1991 hajonneeseen Neuvostoliittoon ja muistuttaa ajatusmaailmaltaan muutenkin Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia. Miehet ovat ajautuneet kuitenkin vakavaan ristiriitaan Valko-Venäjän tulevaisuudesta.

Valko-Venäjä ja Venäjä solmivat sopimuksen valtioliitosta vuonna 1996 Putinin edeltäjän Boris Jeltsinin johdolla. Tarkoituksena oli tiivistää maiden välistä yhteistyötä poistamalla muun muassa tulleja.

Pitemmän aikavälin tavoitteiksi asetettiin yhteinen parlamentti, valuutta, kansalaisuus, ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä armeija.