Kulunut vuosi on ollut Venäjälle ulkopoliittinen menestys: maa kasvattaa vaikutusvaltaansa alueilla, joiden yhtenäisyys rakoilee

Talous on Putinin hallinnon suurin sisäpoliittinen haaste. Kansan turhautuneisuus on purkautunut mielenosoituksissa, joiden juurisyyt eivät ole kadonneet.
Eurooppa 29.12.2019 20:50
Presidentti Vladimi Putin (oik.) ja presidentinhallinnon päällikkö Anton Vaino Kremlissä 25. joulukuuta 2019.
Presidentti Vladimi Putin (oik.) ja presidentinhallinnon päällikkö Anton Vaino Kremlissä 25. joulukuuta 2019. © Alexander Nemenov / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama luonnehti Venäjää viitisen vuotta sitten, keväällä 2014 alueelliseksi vallaksi, jonka asenne naapurivaltioita kohtaan kertoo enemmän maan heikkoudesta kuin voimasta. Obaman sanoissa on totuuden siemen, mutta Venäjä on oppinut käyttämään sillä olevaa valtaa harvinaisen tehokkaasti.

Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi pari vuotta sitten yhdysvaltalaisen elokuvaohjaaja Oliver Stonen haastattelussa, että oleellista ei ole vallan määrä, vaan tapa käyttää valtaa.

Venäjä pelaa sillä olevilla korteilla pelottomasti. Se tuntuu luovan kerta toisensa jälkeen omat norminsa tärkeinä pitämilleen asioille. Krimin niemimaan valloitus ja Itä-Ukrainassa jatkuva sota ovat viime aikojen räikeimpiä esimerkkejä asiasta.