Korruptio, rautatiet, ja poliittinen suhmurointi uhkaavat Viipurin kunnostamista

Vielä pari vuotta sitten tilanne näytti hyvältä, nyt lehdistö naureskelee alueen tuhoutumisesta huolestuneille.
Eurooppa 18.7.2016 14:18
Anne Kuorsalo
Kansainvälinen kehitys- ja jälleenrakentamispankki IBRD on luvannut rahoittaa Viipurin linnan ja Monreposin puiston kunnostusta. © LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Viipurin raunioituneen vanhan keskustan kunnostushanke on pysähtynyt. Projektista vastannut Venäjän apulaiskulttuuriministeri Grigori Pirumov pidätettiin maaliskuussa epäiltynä väärinkäytöksistä eikä uutta vastuuhenkilöä ole nimetty. Asiasta kertoo Pietarin talouslehti Delovoi Peterburg dpa.ru, jolle tiedot on vahvistanut Leningradin alueen kuvernööri Aleksandr Drozdenko. Venäjällä on luvattu käyttää Viipurin kunnostukseen lähivuosina neljä miljardia ruplaa, noin 57 miljoonaa euroa ja 15 vuoden aikana peräti 34 miljardia ruplaa.

Lehden mukaan töitä on valmisteltu aktiivisesti kulttuuriministeriössä vuodesta 2014 lähtien, mutta nyt jarruksi on tullut apulaisministerin pidätys. Kuvernööri Drozdenko kertoo kääntyneensä toukokuussa kulttuuriministeri Vladimir Medinskin puoleen ja uhanneensa valittaa presidentille, ellei projektille nimetä uutta vastuuhenkilöä.