Kaupat syytävät tietokoneita, drooneja ja puhelimia suoraan paketista silppuriin – EU pohtii, miten lopettaa järjetön tuhoaminen

EU vähentää jätettä, mutta direktiivit eivät ulotu siihen, miten kauppa hävittää myymättä jääneet tavarat. Ranska on säätänyt asiasta lain.
Eurooppa 1.7.2021 07:30
Tietokoneita myynnissä kaupassa. Myymättömän tavaran varastoiminen voi olla kalliimpaa kuin sen tuhoaminen.
Myymättömän tavaran varastoiminen voi olla kalliimpaa kuin sen tuhoaminen. © VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

Euroopan unioni pyrkii puolittamaan jäsenmaissa tuotetun jätteen määrän vuoteen 2030 mennessä. Suomen ympäristöministeriö lähetti 23. kesäkuuta lausuntokierrokselle jätelain uudistamiseen tähtäävään jätesäädöspaketin asetusluonnokset. Asetukset liittyvät EU:n säädöskokonaisuuteen, jolla 2019 muutettiin useita jätteiden kierrätykseen ja talteenottoon liittyviä direktiivejä. Asetuksilla on tarkoitus lisätä tulevaisuudessa jätteiden erilliskeräystä ja kierrätystä.

Oman ongelmansa muodostavat jätteet, joiden ei pitäisi olla jätteitä lainkaan. Brittiläisen ITV-uutiskanavan 22. kesäkuuta julkaiseman dokumentin mukaan Britanniassa amerikkalainen Amazon-verkkokauppa tuhoaa vuosittain miljoonia täysin uusia elektroniikkatuotteita, jotka ovat jääneet myymättä yhtiön varastoihin tai palautuneet asiakkailta. Tämä on alkanut Britannian ollessa EU:n jäsen.