Kaupat syytävät tietokoneita, drooneja ja puhelimia suoraan paketista silppuriin – EU pohtii, miten lopettaa järjetön tuhoaminen

EU vähentää jätettä, mutta direktiivit eivät ulotu siihen, miten kauppa hävittää myymättä jääneet tavarat. Ranska on säätänyt asiasta lain.

Amazon
Teksti
Mika Horelli

Euroopan unioni pyrkii puolittamaan jäsenmaissa tuotetun jätteen määrän vuoteen 2030 mennessä. Suomen ympäristöministeriö lähetti 23. kesäkuuta lausuntokierrokselle jätelain uudistamiseen tähtäävään jätesäädöspaketin asetusluonnokset. Asetukset liittyvät EU:n säädöskokonaisuuteen, jolla 2019 muutettiin useita jätteiden kierrätykseen ja talteenottoon liittyviä direktiivejä. Asetuksilla on tarkoitus lisätä tulevaisuudessa jätteiden erilliskeräystä ja kierrätystä.

Oman ongelmansa muodostavat jätteet, joiden ei pitäisi olla jätteitä lainkaan. Brittiläisen ITV-uutiskanavan 22. kesäkuuta julkaiseman dokumentin mukaan Britanniassa amerikkalainen Amazon-verkkokauppa tuhoaa vuosittain miljoonia täysin uusia elektroniikkatuotteita, jotka ovat jääneet myymättä yhtiön varastoihin tai palautuneet asiakkailta. Tämä on alkanut Britannian ollessa EU:n jäsen.

Raportin mukaan puolessa tuhottavista tuotteista pakkausta ei ole edes avattu. Silppuriin saavat mennä niin tietokoneet, HDTV-televisiot, droonit, iPadit, älypuhelimet kuin hiustenkuivaajatkin.

EU-maissa samanlaiset käytännöt ovat olleet vuosikausia arkipäivää. Vuonna 2018 raportoitiin laajasti siitä, kuinka muun muassa vaatebrändit Burberry, H&M ja Nike tuhosivat vuosittain kymmenien miljoonien eurojen arvosta myymättä jääneitä varastojaan. Vuonna 2019 Ranskassa nousi kohu Amazonin uusien tavaroiden tuhoamisesta ja vastaavaa todettiin tapahtuvan myös Britanniassa.

Tuhoamisen taustalla on se, että sitä mukaa kun myymättömien tuotteiden varastointiaika pitenee, varastoinnin kustannukset kasvavat. Monissa tapauksissa tavaran tuhoaminen on halvempaa kuin varastoinnin jatkaminen tai sen lähettäminen takaisin, varsinkin jos tavara on tuotettu toisella puolen maailmaa.