Katso ainutlaatuiset vedenalaiset kuvat – näin saksalaiset upottivat omat sotalaivansa

Marjo Tynkkynen on sukeltanut Scapa Flow’ssa kahden vuoden aikana noin 60 kertaa.
Eurooppa 3.7.2015 05:10
SMS Brummer, Brummer-luokan miinalaiva. Komentosillan messinkiset kaiteet hohtavat himmeästi, kun valo osuu niihin. Kannessa ympyränmuotoinen reikä, johon on oletettavasti kiinnitetty suuntimalaite. © Marjo Tynkkynen

Scapa Flow sijaitsee Pohjanmeressa Skotlannin mantereen pohjoispuolella, jokseenkin Norjan Stavangerin korkeudella. Se on Orkneysaarten ympäröimä, suurin saarista on Orkney Mainland.

Scapa Flow’n ominaisuudet laivastotukikohtana oli pantu merkille jo 1800-luvun alussa, mutta vasta ensimmäisen maailmansodan alla ne todella ymmärrettiin.

Vuosisatojen mittaan brittien sotilaallinen päävihollinen oli Ranska. Oli luonnollista, että tärkeimmät laivastotukikohdat sijaitsivat Englannin eteläosissa. Mutta kun Saksan mahti kasvoi ja Pohjanmeri arvioitiin mahdollisen sodan keskeiseksi näyttämöksi, oli tarpeellista etsiä uusia tukikohtia.

Scapa Flow oli kesäisin kaunis ja idyllinen mutta talvella pimeä, kolkko ja arvaamaton. Kipparilta vaadittiin huomattavia merimiestaitoja lahdessa purjehtimiseen.