EU-komissio haluaa vastuun siirtolaisten palautuksista pois jäsenmailta – Frontex poistamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet

EU:n on mahdotonta sopia yhteisestä pakolaispolitiikasta ennen kuin maastapoistaminen toimii, sanoo komissaari Margaritis Schinas.
Eurooppa 29.4.2021 12:00
Kreikkalainen komissaari Margaritis Schinas Brysselissä 14. huhtikuuta 2021.
Kreikkalainen komissaari Margaritis Schinas Brysselissä 14. huhtikuuta 2021. © John Thys / AFP / Lehtikuva

Euroopan komissio esitteli tiistaina 27. huhtikuuta suunnitelman, jonka mukaan päävastuu muun muassa kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautuksista annetaan EU:n rajavalvontavirasto Frontexille.

Kreikkalaisen komissaarin Margaritis Schinasin mukaan EU:n on mahdotonta sopia minkäänlaisesta toimivasta pakolaispolitiikasta, jos se ei ensin saa organisoitua toimivalla tavalla niiden ihmisten poistamista, jotka oleskelevat unionimaissa luvattomasti. Schinasin tehtävä komissiossa on eurooppalaisen elämäntavan edistäminen.

Esimerkiksi vuonna 2019 noin puoli miljoonaa ihmistä sai kielteisen turvapaikkapäätöksen EU-maissa, mutta heistä vain 142 000:n arvioidaan todella lähteneen takaisin. Lähtijöistä ainoastaan noin kolmannes eli noin 47 000 poistui EU:n alueelta vapaaehtoisesti. Paineet palautusten tehostamiseen ovat merkittävät.