Elpymispaketin rahojen valvonta vaatii uuden työvoiman palkkaamista EU:n tilit tarkastavaan tuomioistuimeen

Varojen käyttöä valvovat ensi sijassa EU-maiden kansalliset viranomaiset, ja poliittinen vastuu siitä on Euroopan komission 27 komissaarilla kollektiivisesti.
Eurooppa 31.5.2021 13:28
© VESA MOILANEN / Lehtikuva

Viimeisetkin EU:n jäsenmaat hyväksyivät 27. toukokuuta unionin 750 miljardin euron elpymispaketin, kun sekä Puolan että Itävallan parlamentit siunasivat ratkaisun.

EU:n komission mukaan se pyrkii nyt rahoitusmarkkinoille mahdollisimman pian, jotta se pääsee jakamaan ja lainaamaan tukirahaa jäsenmaille heti kun mahdollista. Komission on määrä hyväksyä kansalliset suunnitelmat tukirahojen kohdentamisesta kahden kuukauden kuluessa.

Koska EU:n koronaelvytyspaketti on kokonaan uusi rahoitusmuoto, sen hallinnoinnista tai varojen käytön valvonnasta ei ole kokemuksia.

Käytännössä valvonta tapahtuu samankaltaisin periaattein kuin muidenkin EU-rahastojen käytön valvonta; suurimmasta osasta vastaavat ensi sijassa EU-maiden kansalliset viranomaiset.

Lopullinen poliittinen vastuu siitä, että EU:n varat käytetään asianmukaisesti ja oikeisiin tarkoituksiin, on Euroopan komission 27 komissaarilla kollektiivisesti.