”Ei rikollisia pystytä säätelemään” – Pienet droonit saivat Gatwickissä aikaan suuren katastrofin: kenttä kiinni kesken jouluruuhkan

Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu tuntee suurta sympatiaa brittikollegoitaan kohtaan. Siitä huolimatta hän on Euroopan väljimpien drooni-sääntöjen takuumies.
Eurooppa 21.12.2018 15:40
Jyri Raivio
Matkustajia Gatwickin lentokentällä 21. joulukuuta 2018.
Matkustajia Gatwickin lentokentällä 21. joulukuuta 2018. © Ben Stansall / AFP / Lehtikuva

Euroopan vilkkaimpiin kuuluva Gatwickin lentokenttä Lontoon kupeessa palaili perjantaiaamuna 21. joulukuuta vähitellen kohti normaalitilaa sen jälkeen, kun sen lähi-ilmatilassa keskiviikkoillasta alkaen lentäneet kauko-ohjattavat lennokit eli droonit olivat pakottaneet viranomaiset keskeyttämään lentoonlähdöt ja laskut.

Jopa yli sadan tuhannen ihmisen joulumatkasuunnitelmat romuttuivat. Tuhansien oli pakko yöpyä Gatwickin ankeissa terminaalitiloissa. Taloudelliset ja inhimilliset vahingot olivat valtavat.

Kaikki tämä tapahtui maassa, jossa drooneja koskevat säädökset ovat Trafin ilmailujohtajan Pekka Hentun mukaan Euroopan tiukimpia. Lennättäminen kilometriä lähempänä lentokenttää on kokonaan kielletty, maksimissaan viiden vuoden vankeusrangaistuksen uhalla.

Suomessa säännöt ovat Euroopan väljimpiä ja Suomi on ollut ajamassa mahdollisimman sallivaa linjaa myös tekeillä oleviin eurooppalaisiin määräyksiin. Droonien lennättämistä lentokenttien läheisyydessä on toki Suomessakin tarkoin säädelty.