Brexit koettelee brittiyliopistoja: 2000 ulkomaista professoria ja opettajaa on jo lähtenyt, oppilaat ja rahoitus uhkaavat huveta

EU-maista tulevien opiskelijoiden määrä voi pudota jopa 60 prosenttia. Se heikentää brittien asemia kilpailussa maailman huippuyliopistojen kanssa.
Eurooppa 13.11.2018 12:20
Brexitin vastustajat muodostivat Lontoossa 5. marraskuuta ihmisketjun parlamenttiaukiolta pääministerin vrika-asunnolle Downing Streetillä.
Brexitin vastustajat muodostivat Lontoossa 5. marraskuuta ihmisketjun parlamenttiaukiolta pääministerin vrika-asunnolle Downing Streetillä. © Tolga Akmen / AFP / Lehtikuva

Britannian yliopistot ovat vuosikausia pitäneet huolta siitä, että niiden opiskelijakunta on mahdollisimman kansainvälinen kilpaillakseen muun muassa amerikkalaisten IVY-leaguen huippuyliopistojen kanssa.

Mitä useammasta maasta yliopistot onnistuvat houkuttelemaan parhaita opiskelijoita, sitä helpompi niiden on saada kansainvälistä rahoitusta ja kilpailla globaalisti maailman etevimmistä tutkijoista, opettajista ja rahoituksesta.

Brittiyliopistojen yhteensä 1,6 miljoonasta ensimmäistä tutkintoaan suorittavasta opiskelijasta yli 80 000 on kotoisin muista EU-maista. Jatko-opiskelijoita muista EU-maista on 50 000.

Tulevaisuudessa brittiyliopistojen vetovoiman ennakoidaan heikkenevän jyrkästi.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu