Briteillä on nolla kauppasopimusta brexitin varalle – asiantuntijat arvioivat kovan eron vievän maan taloutta 46 vuotta taaksepäin

Vielä kaksi vuotta sitten Britannia uhosi tekevänsä ennen brexitiä 40 loistavaa kauppasopimusta.
Eurooppa 21.1.2019 15:40
Pääministeri Theres May poistumassa Downing Street 10:stä perjantaina 18. tammikuuta 2019.
Pääministeri Theres May poistumassa Downing Street 10:stä perjantaina 18. tammikuuta 2019. © Ben Stansall / AFP / Lehtikuva

Jos Britannia todella eroaa Euroopan unionista 29. maaliskuuta 2019 ilman minkäänlaista erosopimusta, maa saa huomata olevansa kauppasuhteissaan todella yksin.

Koska Yhdistynyt kuningaskunta on vielä EU:n ja yhteismarkkinoiden jäsen, se ei ole voinut solmia samanaikaisesti uusia kauppasopimuksia. Se on kuitenkin viimeiset pari vuotta tehnyt hartiavoimin töitä, jotta sillä olisi valmiiksi neuvotellut sopimukset odottamassa voimaantuloa heti, kun brexit astuu virallisesti voimaan.

Pääministeri Theresa May väitti tammikuussa 2017, että mikäli Bryssel ei taivu tekemään Lontoon kanssa sen haluamaa erosopimusta, Britannia murskaa EU-maiden talouden. Tämän maa aikoi tehdä muun muassa houkuttelemalla tuhannet EU-maissa toimivat yritykset alempien verojen perässä Britanniaan.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu