Armeija apuun, ruokaa ja lääkkeitä varastoon – Britannia valmistautuu kovaan brexitiin kuin sotaan

Pohjois-Irlannin sähkönsaanti on tarkoitus turvata proomuihin sijoitettavilla generaattoreilla.
Eurooppa 19.7.2018 07:31

Laivaliikennettä Doverin satamassa Britanniassa. © Dave Caulkin / AP / LEHTIKUVA

Julkisuudessa Britannian hallitus vakuuttaa edelleen tavoittelevansa mahdollisimman hyvää brexit-erosopimusta. Kulissien takana se on kuitenkin jo alkanut varautua mahdollisen sopimuksettoman brexitin seurauksiin.

Suunnitellut toimenpiteet kuulostavat lähinnä sotatilaan valmistautumiselta. Listalla on muun muassa asevoimien sähkögeneraattoreiden siirto Afganistanista Britanniaan sekä polttoaineen, säilykkeiden ja lääkkeiden massavarastointi kuukausien tarpeisiin.

Generaattorit liittyvät Pohjois-Irlannin sähkönsaannin turvaamiseen.

Tällä hetkellä Pohjois-Irlanti saa sähkönsä Irlannin tasavallan puolelta. Jos Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta, myös Irlannin ja Pohjois-Irlannin välinen sähkömarkkinasopimus raukeaa.

Britannian hallitus suunnittelee tarvittaessa paikkaavansa tilannetta sijoittamalla sähkögeneraattoreita proomuihin Pohjois-Irlannin rannikolle.

 

Polttoaineiden, lääkkeiden ja säilykkeiden massavarastoinnilla pyritään puolestaan varautumaan tilanteeseen, jossa brexit luo Britannian ympärille tullirajan ja ajaa maan tavaraliikenteen välittömään kaaokseen.

The Times -lehden näkemän hallituksen luottamuksellisen raportin mukaan tällaisessa tilanteessa esimerkiksi Doverin sataman liikenne jumiutuisi heti ensimmäisenä EU-eron jälkeisenä päivänä.

Ilman erosopimusta Britannian ja EU:n välisessä kaupassa olisi noudatettava Maailman kauppajärjestö WTO:n sääntöjä, joihin kuuluvat tullit ja rajatarkastukset. Britannian tulliviraston toukokuussa antaman varoituksen mukaan se ei pysty kovan brexitin voimaantullessa aloittamaan rajatarkastuksia, koska siltä puuttuvat sekä tilat että henkilökunta.

WTO:n säännöt kieltävät Britanniaa myöskään yksipuolisesti lopettamasta rajatarkastuksia vain siitä syystä, ettei sillä ole resursseja suorittaa niitä.

Noin kolmannes kaikista Britanniassa myytävistä elintarvikkeista tuodaan EU-maista. Säilykkeitä ja pakattuja juomia maahan tuodaan tällä hetkellä noin 24,9 miljardilla eurolla vuodessa. Tästä määrästä 97 prosenttia saapuu muista EU-maista.

Jos sopimukseton brexit tapahtuu, brittisupermarketit alkaisivat myydä ei-oota parissa päivässä.

Maan sairaaloista puolestaan loppuisivat lääkkeet kahdessa viikossa. Huoltoasemien polttoainevarastot kestäisivät nekin korkeintaan pari viikkoa, silloinkin vain sillä edellytyksellä, ettei brexit aiheuttaisi hamstrausaaltoa.

Hallituksen raportissa varaudutaan myös siihen, että varmuusvarastoinnista huolimatta ruoka-, polttoaine- ja lääkehuollon turvaaminen Britannian syrjäseuduilla onnistuu ainoastaan maan asevoimien avustuksella.