Angela Merkelin salattu nuoruus – Toimi kommunistisen nuorisoliiton propagandasihteerinä

SK:n arkistoista: Kahden toimittajan kirja liittokanslerin nuoruudesta aiheutti Saksassa kohun vuonna 2013.
Eurooppa 30.10.2018 18:22
Ruutukaappaus.
Ruutukaappaus.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmoitti maanantaina 29. lokakuuta luopuvansa kristillisdemokraattisen CDU:n puheenjohtajuudesta joulukuun puoluekokouksessa. Merkel ehti johtaa puoluettaan poikkeuksellisen pitkään – vuodesta 2000.

Merkel on kasvanut entisessä Itä-Saksassa, mikä on herättänyt kiinnostusta koko hänen poliittisen uransa ajan. Vuonna 2013 toimittaja-historioitsija Ralf Georg Reuth ja toimittaja Günther Lachmann julkaisivat kohua heärttäneen kirjan, jossa he kertoivat Merkelin toimineen nuoruudessaan kommunistisen nuorisojärjestön Freie Deutsche Jugendin propagandasihteerinä.

Merkel itse on kertonut työskennelleensä lähinnä kulttuuriasioiden parissa, mutta Reuthin ja Lachmannin mukaan hänen tehtävänään oli opiskelijoiden marxilainen aivopesu.

Suomen Kuvalehti tutustui Reuthin ja Lachmannin kirjaan sekä Merkelin nuoruuteen elokuussa 2013. Julkaisemme toimittaja Teppo Tiilikaisen kirjoittaman tekstin kokonaisuudessaan uudelleen. Juttu on ilmestynyt ensi kertaa Suomen Kuvalehden numerossa 31/2013.