Äärioikeisto käyttää yhä suurempaa valtaa Euroopassa

Uutisanalyysi: Tunnelma muistuttaa pahaenteisesti 1930-lukua.
Eurooppa 31.12.2015 10:00
Ukrainalaisen Jobbik-puolueen edustajat osallistuivat Puolan äärioikeiston järjestämään mielenosoitukseen Varsovassa marraskuussa. © Janek Skarzynski / Lehtikuva

Eurooppa meni sekaisin 2000-luvun vaihteessa, kun Itävallan vapauspuolue FPÖ kaappasi 27 prosenttia äänistä ja nousi hallitusvaltaan.

Muut EU-maat olivat kauhuissaan natsisympatioistaan tunnetun maahanmuuttovastaisen puolueen noususta. Itävalta pantiin boikottiin, monet EU-poliitikot kieltäytyivät jopa kättelemästä itävaltaisia ministereitä. Keväällä EU-huippukokouksen perinteinen ”perhekuva” oli jäädä ottamatta, kun Belgian ja Ranskan johtajat eivät halunneet poseerata liittokansleri Wolfgang Schüsselin vieressä.

Boikotti kääntyi lopulta itseään vastaan. Siitä luovuttiin vähin äänin seitsemän kuukauden kuluttua, mutta Itävaltaa päätettiin pitää silmällä jatkossakin.

Nyt 16 vuotta myöhemmin vapauspuolue on yhä voimissaan. FPÖ:n kannatus on ponnahtanut tämän syksyn mielipidemittauksissa jo 33 prosenttiin, mutta se ei hätkähdytä enää ketään, sillä radikaalit oikeistopuolueet ovat nousussa kaikkialla Euroopassa.