Venäjä hukkuu jätteisiin

90 prosenttia venäläisten jätteistä heitetään lajittelemattomina kaatopaikoille tai tienpenkoille. Yksi syy ongelmaan on korruptio.

Eurooppa 25.01.2019 06:00
Teksti Outi Salovaara
Moskovalaisten jätteet kuljetetaan Jadrovon kaatopaikalle Volokolamskin kaupunkiin.
Moskovalaisten jätteet kuljetetaan Jadrovon kaatopaikalle Volokolamskin kaupunkiin. © Sputnik / MVPhotos

Saastunut pohjavesi ja maaperä, hirveä haju. Lokkiparvet ja kesämökeille pesiytyvät rotat. Huimausta, heikkoutta, pahoinvointia. Jopa lapset valittavat päänsärkyä.

Pietarilainen Valentina Smirnova luettelee ongelmia, joita Severnaja Samarka -kaatopaikka aiheuttaa naapuruston asukkaille ja mökkiläisille.

Parin kilometrin pituinen ja puolisentoista kilometriä leveä, tasaisesta maastosta korkeimmillaan yli 30 metriin nouseva jätevuori sijaitsee Keltos- sa, kymmenisen kilometriä Pietarista itään.

Turvallisuusnormien vastaisesti vain 250 metrin päässä kaatopaikasta sijaitsee lähes tuhannen mökin datšakylä, jossa Smirnovallakin on kesämökki. Jätevuoren toisella puolella noin puolen kilometrin päässä on pieni Karjer Mjaglovon kylä.

Smirnova on yksi aktiiveista, jotka ovat järjestäneet mielenosoituksia kaatopaikan sulkemiseksi ja kirjelmöineet ongelmista viranomaisille.

Sisältö