Erektio-ongelmat ennustavat sydänsairauksia

Erektiohäiriöistä kärsiville miehille on ollut tehokasta lääkehoitoa 1990-luvulta lähtien, mutta heidän olisi syytä käydä lääkärillä myös sydänterveydensä tähden. Uuden tutkimuksen mukaan suhteellisen vähäisetkin erektiovaikeudet voivat nimittäin kieliä piilevästä sydänsairaudesta. Erektiohäiriö ennustaa ennenaikaista kuolemaa muihinkin kuin sydänsairauksiin.

Maailman laajimmassa erektiohäiriön ja sydänsairauksien yhteyttä kartoittaneessa tutkimuksessa kävi ilmi, että miehillä, joilla on erektiovaikeuksia, on muita miehiä suurempi todennäköisyys joutua sairaalahoitoon sydänongelmien vuoksi, vaikka heillä ei olisi ennestään diagnosoitu mitään sydänongelmia.

Australialaisen Sax Instituten PLOS Medicinessä julkaistussa tutkimuksessa osoitettiin ensimmäistä kertaa suora yhteys miehen erektiohäiriön vakavuuden ja hänen kuoleman- ja sydänsairausriskinsä välillä.

Erektiohäiriö ei aiheuta sydänsairauksia, vaan se todennäköisesti on oire tai signaali piilevästä valtimotaudista. Tulevaisuudessa erektiohäiriöstä voikin tulla hyödyllinen markkeri, joka auttaa lääkäreitä ennustamaan sydän- ja verisuonitaudin riskiä. Tutkijoiden mukaan miesten ei pitäisi salailla erektiovaivojaan, koska sekä itse erektiohäiriöön että sydäntauteihin on hyviä hoitomuotoja.

”Tulevien sydänsairauksien ja ennenaikaisen kuoleman riski kasvavat tasaisesti erektiohäiriön vakavuuden myötä sekä miehillä joilla on ennestään ollut sydäntauti että miehillä, joilla ei ole aiempaa sydäntautidiagnoosia”, tutkimusta johtanut professori Emily Banks sanoi.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että vakava erektiohäiriö on yhteydessä sydänkohtauksiin ja aivohalvauksiin. Tässä tutkimuksessa ensimmäistä kertaa osoitettiin, että myös lievät erektiohäiriöt kertovat piilevän sydänsairauden riskistä.

Tutkimus perustui lähes sadantuhannen australialaismiehen rekisteritietoihin. Miehet antoivat tietoja terveydestään ja elämäntavoistaan ja heitä seurattiin 2-3 vuoden ajan.