Chileläisen kaivosmiehen kuukausipalkka on 475 euroa ja työpäivä 12-tuntinen

Chile
Teksti
Adrián Soto
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Kuva videosta, jonka kaivosmiehet kuvasivat majapaikassaan 700 metriä maan pinnan alla. Kuva AP / Lehtikuva.

San Josén kaivoksessa elokuun alussa tapahtunut onnettomuus ei tullut yllätyksenä Copiapon kaivosalueella Pohjois-Chilessä.

“San Josén kaivos itkee aivan liian paljon”, sanoo paikallinen luottamusmies Javier Castillo.

Kaivosmiehille kivet ovat kyyneleitä. Kaivoksessa tapahtui pienempi onnettomuus jo heinäkuun alussa. Kaivosmies Gino Cortés menetti oikean jalkansa, mikä on alueella hyvin tavanomainen tapaus. Elokuun 5. päivänä sitten 33 kaivosmiestä jäi loukkuun syvälle maan alle.

San José suljettiin vuonna 2007, kun kaivoksessa tapahtui kuolonuhrin vaatinut onnettomuus. Puolitoista vuotta sen jälkeen kaivoksen omistaja, Minería San Esteban -yhtiö, sai viranomaisilta luvan jatkaa kullan ja kuparin tuotantoa. Porkkanana omistaja tarjosi työntekijöille 15 prosenttia parempaa palkkaa kuin muut pienet ja keskisuuret kaivokset.

San José sijaitsee Atacaman autiomaassa, noin 50 kilometrin päässä Copiapon rannikkokaupungista. Kaivosmiehet tekevät 12 tunnin vuoroja seitsemän päivää peräkkäin. Sen jälkeen on viikko vapaata. Pohjois-Chilessä on noin 4 000 tällaista kaivosta, joissa edelleen pätee viidakon laki. Kaivosmiehillä ei ole minkäänlaista sosiaaliturvaa tai vakuutusta. Monet heistä eivät ole edes järjestäytyneet. Kun kaivos suljetaan, kaivosmiehet jäävät tyhjän päälle ja yrittävät hakea työtä muista kaivoksista. Vaimo ja lapset seuraavat perässä.

Tilanne on aivan toisenlainen isoissa kuparikaivoksissa, joista suuri osa kuuluu Chilen valtion kupariyhtiölle Codelcolle. Näiden kaivosten työntekijöillä on jopa kymmenen kertaa parempi palkka, sosiaaliturva sekä työttömyyskassa. Heitä sanotaankin Chilessä työväenluokan aristokraateiksi. Ammattiyhdistysten keskusjärjestö CUT on vaatinut hallitukselta pitkään perusteellista kaivostoiminnan tutkimista. Elokuun onnettomuuden jälkeen on suljettu 38 kaivosta.

Muutamat perheet ovat jo nostaneet kanteen San Josén omistajaa ja valtiota vastaan. Pääluottamusmies Castillon mielestä kannattaa kuitenkin odottaa draaman loppumista.

“Valtio on osallinen sotkuun, koska myönsi avaamisluvan. Omistajan pitäisi olla tässä vaiheessa jo vankilassa. Totta kai toivon, että kaikki sujuu onnellisesti ja miehet pääsevät ehjinä ulos. Mutta tiedän myös, että jos niin käy, kaikki jatkuu entisellään”, Castillo sanoo La Tercera-lehdelle.

Jokin on kuitenkin jo muuttunut. Kun koko maa pidättää hengitystään loukkuun jääneiden vuoksi, “Chilen Vesa Keskinen” eli kaivosmiljonääri Leonardo Farkas on siirtänyt noin 7 000 euroa jokaisen loukussa olevan kaivosmiehen perheelle.

Aiheesta lisää
Päivän kuva: Chilen kaivosmiehet esittelivät kämppänsä (Suomenkuvalehti.fi 27.8.2010)
Kuvakertomus: Loukussa, elossa (Suomenkuvalehti.fi 26.8.2010)