Bussiturmasta selvinneet palasivat vaitonaisina Suomeen

Ulkomaat 21.4.2008 07:29

Pienimmillä vammoilla Malagan onnettomuudesta selvinneet pääsivät palaamaan Suomeen sunnuntai-iltana.Malagasta saapuneita Helsinki-Vantaan lentoasemalla
Malagasta saapuneita matkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä sunnuntaina.

Espanjalaisista sairaaloista pääsi sunnuntaina pois kaikkiaan 19 turmabussissa ollutta. Heistä viisi jäi omasta tahdostaan vielä Espanjaan, loput 14 olivat illalla Suomeen tulleessa koneessa. Nyt saapuneilla matkustajilla oli lähinnä ruhjeita sekä jalka- ja kaulavammoja.

Koneen laskeuduttua matkustajille tarjottiin mahdollisuus lääkintäapuun ja kriisiapuun. Tämän jälkeen heidät ohjattiin kotimatkalle.

Palaajilla oli myös mahdollisuus tulla paikalla odotelleen lehdistön eteen; kukaan ei tullut. Moni kulki ohi luomatta katsettakaan poliisien vartiomaan täpötäyteen lehdistöaitaukseen.

Virpi Kankare ulkoministeriön konsuliyksiköstä kuvaili tulijoiden tuntoja uupuneiksi ja järkyttyneiksi.

”Ei siinä paljon puhuttu. Kukaan ei puhunut oikeastaan yhtään mitään. Kaikki lähtivät väsyneesti kohti kotia”, Kankare sanoi.

Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Jukka Salama sanoi, että tulijat olivat selvästi järkyttyneitä. Mitään laajoja keskusteluja hänkään ei heidän kanssaan käynyt.

”Toivotin tervetulleeksi ja kerroin, että autamme heitä käytännön asioissa.”

Salama arvioi, että loput sairaaloissa olevat matkustajat tuodaan Suomeen jossain vaiheessa viikon varrella.

Myös heille on tarkoitus järjestää samanlainen mahdollisuus kriisiapuun kuin sunnuntaina tulleille.

Osa Espanjassa olevista bussiturman uhreista päässee palaamaan kotimaahan tiistaina, arvioi SPR:n kriisiryhmää vetävä Päivi Muma. Muman mukaan uhrien kotiutuminen riippuu paitsi vammojen vakavuudesta myös lentoaikatauluista.

Bussiturmassa loukkaantuneista toistakymmentä on yhä sairaalahoidossa. Osa on kuitenkin päässyt jo hotellimajoitukseen.

Muma kertoo, että Punaisen ristin työntekijät ovat päässeet keskustelemaan lievästi loukkaantuneiden kanssa ja ryhmän lääkäri on tutkinut vaikeammin loukkaantuneita. Hänen mukaansa onnettomuuden uhrit ovat olleet helpottuneita suomenkielisestä avusta.

Espanjaan on jo saapunut useita uhrien omaisia, jotka auttavat kriisityöntekijöitä. Tänään Malagaan tulee parikymmentä omaista lisää ilmaislennolla.

Onnettomuusbussissa oli kaikkiaan 48 matkustajaa. Heistä 9 kuoli ja 14 on jo palannut Suomeen.

Espanjan bussiturman uhrien omaisten lento lähti maanantaiaamuna Helsinki-Vantaalta kohti Malagaa.

Aurinkomatkojen ja Finnairin järjestämällä lennolla on parikymmentä matkustajaa, joista neljä on kriisipsykologeja ja loput omaisia. Bussikolarin uhrien omaisia on matkustanut jo aiemmin Espanjaan omalla kustannuksellaan.

Omaisia kuljettava lento on perillä Malagassa noin kello 11 paikallista aikaa.

Uhreja muistettiin Fuengirolan seurakuntakodissa

Fuengirolan suomalainen seurakuntakoti täyttyi sunnuntai-iltana ääriään myöten, kun Aurinkorannikon suomalaiset kokoontuivat muistamaan Malagan bussiturmassa surmansa saaneita. Kaikki halukkaat eivät edes mahtuneet sisään kirkkaan auringonpaisteen valaisemaan seurakuntasaliin.

Turisti- ja siirtolaispappi Timo Sainion toimittaman jumalanpalveluksen aluksi sytytettiin yhdeksän kynttilää tragedian uhrien muistoksi. Tämän jälkeen uhreja muistettiin hiljaisella hetkellä.

”Yhdeksän ihmistä on peruuttamattomasti poissa. Kun he ovat poissa, se merkitsee rakkauden puuttumista”, Sainio sanoi.

Sainion mukaan Aurinkorannikon suomalaiselle seurakunnalle tuli sunnuntaina runsaasti osanoton ilmauksia. Myötätuntonsa ilmaisi muun muassa Malagan piispa.

Jumalanpalveluksen jälkeen suomalaisia puhutti seurakuntakodin edustalla Espanjan liikenneturvallisuus ja alkoholin käyttö liikenteessä.

Espanjalaisten välinpitämätön asenne rattijuoppouteen sai osakseen ankaraa kritiikkiä.

Yksi järkyttyneimmistä oli Hispania-matkatoimiston opas Sole Nordman, jonka kaksi kollegaa loukkaantui onnettomuudessa.

”Bussi- ja lentokoneonnettomuudet ovat matkaoppaiden pahimpia painajaisia, niissä menee aina niin paljon ihmisiä”, Nordman sanoi.

Joka neljäs ei käytä turvavyötä bussissa

Suomalaiset bussimatkustajat näyttävät käyttävän turvavyötä laiskanlaisesti. Liikenneturvan tekemän haastattelututkimuksen mukaan useampi kuin joka neljäs bussimatkustaja ei koskaan käytä turvavyötä bussissa.

Bussionnettomuuksissa useimmat kuolemat ja loukkaantumiset aiheutuvat siitä, että ilman turvavyötä matkustavat heittelehtivät korin sisällä ja törmäilevät muihin matkustajiin.

Turvavöiden käyttö busseissa tuli koko EU:n alueella pakolliseksi toissa keväänä.

Teksti Tuomas Savonen ja Johanna Vuonokari

(STT)

Aiheesta lisää
El Mundo