Trumpin mielenterveyttä epäillään jo vakavissaan – Presidentti toi kaaoksen Valkoiseen taloon

Presidentti Trumpin toimista pitäisi käynnistää virkasyytetutkinta, vaatii Harvardin yliopiston perustuslakiprofessori Laurence H. Tribe.
Amerikka 16.5.2017 18:47
Presidentti Donald Trump ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kättelivät valkoisessa talossa Washingtonissa 10. toukokuuta.
Presidentti Donald Trump ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kättelivät valkoisessa talossa Washingtonissa 10. toukokuuta. © Russian foreign ministry / Lehtikuva / Afp

Presidentti Donald Trumpin toiminta on ajanut Washingtonin poliittiseen kaaokseen. Tuorein kiista puhkesi maanantaina, kun The Washington Post paljasti, että Trump oli laverrellut Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville ja suurlähettiläs Sergei Kisljakille erittäin salaiseksi luokiteltuja tietoja terroristijärjestö Isisisin suunnitelmista.

Paljastus voi lehden mukaan vaarantaa Yhdysvaltain yhteistyön tärkeän tietolähteen kanssa Lähi-idässä.

The Washington Postin lähteiden mukaan Trump kertoi venäläisille asioita, jotka Yhdysvallat oli pitänyt salassa jopa läheisiltä liittolaisiltaan ja useimmilta oman hallintonsa työntekijöiltä. Trumpin kerrotaan muun muassa kerskailleen tiedustelupalveluilta saamillaan tiedoilla, joiden mukaan Isis suunnittelisi kannettavien tietokoneiden käyttämistä lentokoneisiin kohdistuvissa iskuissa.

Trump puolustautui tiistaina jälleen keraan tviittaamalla. Hän myönsi puhuneensa Lavroville ja Kisljakille lentokoneturvallisuudesta ja terrorismista, mihin hänellä omien sanojensa mukaan on presidenttinä täysi oikeus.

”Humanitaarisista syistä”, hän tviittasi. ”Sen lisäksi haluan kiihdyttää heidän taisteluaan Isisiä ja terrorismia vastaan.”

Ennen presidentin tviittiä kansallisen turvallisuuden neuvonantaja, kenraaliluutnantti H.R. McMaster ehti kiistää, että Trump olisi keskustellut tiedustelulähteistä, tiedonkeruumenetelmistä tai salaisista sotilasoperaatioista. Hän oli paikalla, kun Trump tapasi Lavrovin ja Kisljakin Valkoisessa talossa viime viikolla.

The New York Times kertoi puolestaan, että jutun julkaisu aiheutti Valkoisessa talossa paniikin.

Trump kutsui tiedottajansa Sean Spicerin ja Sarah Huckabeen luokseen. Uutistoimisto AP:n mukaan huoneesta kuului kovaäänistä huutamista. Kun eräs toimittaja twiittasi asiasta, viestintäväki pani television niin kovalle, että se peitti alleen kaiken muun.

Trump on leimannut Venäjä-yhteyksiä koskevat tiedot ”valeuutisiksi”

Samaan aikaan senaatin tiedustelukomitea ja liittovaltion poliisi FBI selvittävät Trumpin kampanjatiimin yhteyksiä Venäjään sekä FBI:n pääjohtajan James Comeyn potkujen taustoja.

Demokraatit syyttävät Trumpia tutkimusten sabotoimisesta ja vaativat riippumattoman erikoissyyttäjän nimittämistä tutkimusten johtoon. Lehtitietojen mukaan Comey oli pyytänyt oikeusministeriöltä lisärahoitusta ja työntekijöitä tutkintaa varten vain muutamia päiviä ennen erottamista.

Demokraattien vaatimuksilla on kansalaisten tuki. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan vain 29 prosenttia amerikkalaisista hyväksyy Comeyn erottamisen ja 78 prosenttia tukee erikoissyyttäjän nimittämistä.

Republikaanit eivät ole suostuneet tähän.

Puolueen rivit alkavat kuitenkin rakoilla. Republikaaneilla on enemmistö sekä edustajainhuoneessa että senaatissa, mutta yhteistyö Trumpin kanssa takkuaa. Monet kongressiedustajat pelkäävät menettävänsä paikkansa ensi vuoden välivaaleissa, ellei puolue pysty täyttämään vaalilupauksiaan.

Arvostettu republikaanisenaattori Lindsey Graham on kehottanut Trumpia lopettamaan Venäjä-tutkinnasta puhumisen ja tviittaamisen. Hän johtaa senaatin komiteaa, joka tutkii Venäjän sekaantumista presidentinvaaleihin. Hän on vaatinut Trumpia luovuttamaan mahdolliset nauhoitukset Comeyn kanssa käymistään keskusteluista.

 

Liittovaltion poliisi FBI ryhtyi tutkimaan Trumpin kampanjatiimin yhteistyötä Venäjän kanssa runsaat yhdeksän kuukautta sitten. Kansallinen turvallisuuden neuvonantaja Michael Flynn joutui eroamaan tehtävästään helmikuussa sen jälkeen, kun oli paljastunut, että hän oli valehdellut keskusteluistaan Venäjän suurlähettilään kanssa.

FBI tutkii myös Trumpin entisen kampanjapäällikön Paul Manafortin toimia. Hänen kerrotaan saaneen miljoonien dollareiden palkkioita Kremliä tukevilta ukrainalaisilta ryhmiltä. Trumpin kampanjatiimin ulkopoliittisena neuvonantajana toiminutta Carter Pagea epäillään yhteyksistä Venäjän tiedostelupalveluihin.

Trump on leimannut Venäjän-yhteyksiä koskevat tiedot ”valeuutisiksi”.

Sisäpiiriläinen arvelee, että presidentti on joutunut paranoidisen harhan valtaan.

Trump käy avointa sotaa Yhdysvaltain demokraattisia instituutioita vastaan. Julkisuudessa on hämmästelty erityisesti lausuntoja, joilla hän kumosi Valkoisen talon tiedotusväen selitykset Comeyn potkuista. Trump näyttää haluavan osoittaa olevansa todellinen päätöksentekijä, vaikka se heikentäisi hänen uskottavuuttaan.

Valkoisen talon historiaan perehtynyt kirjailija Chris Whipple sanoo, että Trumpin esikunta on ”modernin historian kaoottisin”. Yhdysvaltain kansallisen tiedustelupalvelun (DNI) johtaja James Clapper syyttää Trumpia demokraattisten instituutioiden turmelemisesta. Harvardin yliopiston perustuslakiprofessori Laurence H. Tribe arvioi tilanteen niin pahaksi, että presidentin toimista pitäisi käynnistää virkasyytetutkinta.

Washingtonissa esitetään epäilyjä myös Trumpin mielenterveydestä. The Washington Postin haastattelema Valkoisen talon sisäpiiriläinen arvelee, että presidentti on joutunut jonkinlaisen ”paranoidisen harhan” valtaan.

Baltimorelainen psykoterapeutti John Gartner on julkistanut netissä vetoomuksen, jonka mukaan Trump pitäisi panna viralta mielenterveysongelmien perusteella. Hän uskoo Trumpin sairastavan samanlaista ”pahanlaatuista narsismia” kuin Adolf Hitler aikoinaan.

Perustuslain 25. lisäys antaan mahdollisuuden presidentin erottamiseen, jos hänen mielenterveyden katsotaan horjuvan vakavasti tai hän on muuten estynyt hoitamasta tehtäviään.

 

Washingtonissa toimivan ajatuspaja Atlantic Councilin vanhempi tutkija Robert Nurick epäilee, ettei Trump pysy vallassa täyttä nelivuotiskautta.

”Tilanne on täysin poikkeuksellinen”, Nurick sanoi Suomen Kuvalehdelle Helsingissä 15. toukokuuta. ”Tästä tulee kaikkien aikojen riitaisin nelivuotiskausi, jos hän saa jatkaa.”

Trumpin kannattajat tukevat kuitenkin yhä presidenttiään, samoin kongressin republikaanien enemmistö. Trumpin asema asema on suojattu siihen asti, kun puolue kääntyy häntä vastaan.

Nurick ei usko, että se tapahtuisi kovin nopeasti. Republikaanien tärkein hanke on presidentti Barack Obaman terveydenhuoltouudistuksen romuttaminen ja he tarvitsevat siihen Trumpia.

Kansainväliseen politiikkaan erikoistuneen The Chicago Council on Global Affairs -tutkimuslaitoksen tutkija Dina Smeltz on samaa mieltä.

Hän muistuttaa, että monet republikaanit ovat vierastaneet Trumpia alusta lähtien, sillä hän ei ole puolueen kasvatti. Kongressiryhmän enemmistö pysyy kuitenkin hänen tukenaan niin kauan kuin hän pystyy edistämään heidän poliittisia tavoitteitaan, terveydenhuollon ja verotuksen uudistamista.