Väkijoukot pakenevat syyskuun 11. päivän aamuna Manhattanilla sen jälkeen kun kumpaankin WTC-torniin oli osunut kaapattu matkustajakone.

9/11

Al-Qaidan iskut aloittivat terrorismin vastaisen sodan, joka on kestänyt jo 20 vuotta. Neljä asiantuntijaa arvioi, miten syyskuun iskut muuttivat maailmaa – ja Suomea.

Väkijoukot pakenevat syyskuun 11. päivän aamuna Manhattanilla sen jälkeen kun kumpaankin WTC-torniin oli osunut kaapattu matkustajakone. © Andrew Lichtenstein/Corbis/Getty Images

Syyskuun 11. järkytti amerikkalaiset perin pohjin. Sitä seuranneita tapahtumia voi ymmärtää vain, jos pysähtyy hetkeksi amerikkalaisten tuntoihin.

Isku ei ollut vain ensimmäinen hyökkäys Yhdysvaltoja vastaan sitten Pearl Harborin 1941, vaan se osui myös jokaisen amerikkalaisen turvallisuudentunteeseen. Näin sanoo Suomen entinen Washingtonin-suurlähettiläs Jukka Valtasaari.

”Amerikkalaisethan olivat maahanmuuttajina tulleet parempiin oloihin, turvaan merten taakse vanhan mantereen sotia ja vainoja.”

”Jos amerikkalaiset olivat lähteneet asein puolustamaan omia etujaan ja arvojaan, sodat oli käyty muualla.”

Täytenä yllätyksenä 9/11 ei tullut. Al-Qaida oli tehnyt kaksoisiskun suurlähetystöjä kohtaan jo 1998 Nairobissa ja Dar es Salaamissa. Niissä kuoli yhteensä 224 ihmistä ja tuhansia loukkaantui. Kuolleista suurin osa oli kenialaisia opiskelijoita.

Sisältö