Peruuttamatonta vahinkoa

Joe Biden aikoo tuoda Yhdysvallat takaisin kansainvälisiin pöytiin, mutta kaikkia edeltäjänsä aiheuttamia vaurioita hän ei pysty paikkaamaan.

ulkomaat 19.02.2021 06:00
Milka valtanen
Presidentti Joe Biden on kertonut tekevänsä amerikkalaista keskiluokkaa hyödyttävää politiikkaa.
Presidentti Joe Biden on kertonut tekevänsä amerikkalaista keskiluokkaa hyödyttävää politiikkaa. © Evan Vucci/AP/LK

Kun presidentti Joe Biden oli astunut virkaansa 20. tammikuuta 2021, EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen twiittasi:

”Yhdysvallat on palannut. Ja Eurooppa on valmiina.”

Von der Leyen kertoi, että Eurooppa oli valmis palauttamaan suhteet ”vanhaan ja luotettuun kumppaniin, puhaltamaan uutta henkeä vaalimaansa liittoon”.

Biden onkin luvannut tuoda Amerikan ”takaisin” ja korjata suhteet liittolaisiinsa. Mutta kumppaneiden välillä kuplii jo pettymys ja turhautuminen.

Vuoden 2020 lopussa Euroopan unioni pääsi Kiinan kanssa sopuun yhteisestä investointisopimuksesta. Se oli voitto unionin taloudelle, sillä vuosia valmisteltu sopimus helpottaa eurooppalaisten yritysten toimintaa Kiinassa.

Yhdysvalloille sopimus oli rätti vasten kasvoja. Maa pitää Kiinaa uhkana asemalleen ja yrittää padota sen nousua. Bidenin vallanvaihdokseen valmistautuva hallinto oli viestittänyt EU:lle, ettei sen pitäisi solmia sopimusta puhumatta ensin Yhdysvaltojen kanssa.

Sisältö