Tuhannet tytöt tanssivat taas rinnat paljaina kuninkaan kunniaksi – Swazimaa ei luovu oudosta perinteestään

Swazimaan kuningas Mswati III on Afrikan viimeinen absoluuttinen yksinvaltias. Kuningashuoneen menoihin palaa neljäsosa köyhän valtion käyttövaroista.
Afrikka 17.9.2018 20:50
Ruokotanssin osallistujia vuodelta 2003.
Ruokotanssin osallistujia vuodelta 2003. © Naashon Zalk / AP Photo / LEHTIKUVA

Tuhansien minihameisten, rinnat paljaina tanssivien tyttöjen näytelmä pani jälleen kerran Swazimaan kylätiet ja kadut viikoksi sekaisin.

Joka vuosi syyskuun alussa järjestettävä Umhlanga eli ruokotanssi kuuluu pienen eteläisessä Afrikassa sijaitsevan valtion tärkeimpiin perinneseremonioihin.

Kyseessä on massaesitys, jossa ”neitsyet” eli lapsettomat ja naimattomat naiset ja tytöt tanssivat viikon ajan kaikkialla valtakunnassa kuningas Mswati III:n ja monarkian kunniaksi.

Naiset kantavat monimetrisiä ruokoja yläosattomassa perinneasussa, joka koostuu vain höyhenistä, kaula- ja rannekoruista sekä niukasta ruokohameesta. Hameen alla ei heimopäälliköiden käskystä usein käytetä alusvaatteita.

Tänä vuonna ruokotanssijoita oli lähes satatuhatta, eli mukana oli valtaosa vajaan puolentoista miljoonan asukkaan Swazimaan teini-ikäisistä tytöistä. Nuorimmat osallistujista olivat 11-vuotiaita.