Kun on ampunut tarpeeksi hirviä, Afrikka alkaa houkuttaa – Suurriistan metsästys on ollut mahtimiesten puuhaa jo vuosituhansien ajan

Vaikka trofeemetsästystä pidetään epäeettisenä, sen avulla on jopa elvytetty uhanalaisten lajien kantoja.
Afrikka 9.12.2018 20:50

Ammattimetsästäjä ja hänen asiakkaansa saaliin äärellä Blaauwkrantzin metsästysalueella Etelä-Afrikassa. © Gianluigi Guercia / MV Photos

Savannin keskellä seisoo mies. Takana pöllyää keltainen hiekka ja horisontissa kasvavat akaasiat. Kainalossaan miehellä on kivääri ja jalkojen juuressa makaa leopardi.

”Trophy hunting”, suomeksi trofeemetsästys houkuttelee vuosittain tuhansia turisteja ampumaan villieläimiä Afrikan savanneille. Jahtimatkasta jää metsästysmuisto eli trofee, yleensä eläimen pää tai kallo, sarvet, hampaat tai talja.

Trofeemetsästäjä tavoittelee saaliiltaan näyttävyyttä: suuria sarvia, valtavaa ruhoa ja hurjaa hammaskalustoa. Suosituimpia saalistettavia eläimiä ovatkin olleet leijonat, pensas- ja isosarvikuonot, afrikannorsut, leopardit ja kaffelipuhvelit. Puhveleita lukuun ottamatta jokainen näistä lajeista on uhanalainen.

Metsästysmatkojen eettisyys nousee aika ajoin julkiseen keskusteluun: millä oikeudella vauraat länsimaalaiset ampuvat kehitysmaissa uhanalaisia eläimiä?

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu