Tutkija: Lännen kritiikki Kiinan pisteytysjärjestelmää kohtaan menee huti – Koko maan kattavaa isoveljeä ei ole, ainakaan vielä

Toistaiseksi pisteytysjärjestelmät ovat vielä paikallisia. Ainoastaan yrityksiä pisteytetään koko Kiinan laajuudelta.
Kiinan puolisotilaallisen poliisin joukkoja Pekingissä toukokuussa 2020.
Kiinan puolisotilaallisen poliisin joukkoja Pekingissä toukokuussa 2020. © Nicolas Asfouri / AFP / LEHTIKUVA

Kiinan kansalaisilleen kehittämä pisteytysjärjestelmä on saanut parin viime vuoden aikana runsaasti huomiota länsimaissa. Läntisessä mediassa on kerrottu, että Kiinassa kansalaiset saavat hyvistä ja huonoista teoista merkinnän järjestelmään, ja pisteet vaikuttavat elämisen mahdollisuuksiin.

Esimerkiksi Brittiläinen The Guardian kirjoitti vuoden 2019 keväällä, että mustalle listalle voi viedä verojen maksamatta jättäminen, mutta myös sellaiset rikkeet kuin junassa tupakointi tai koiran ulkoiluttaminen ilman hihnaa. Mustalle listalle joutunut kansalainen ei pysty esimerkiksi ostamaan lentolippuja.

Myös The New York Times on kirjoittanut järjestelmästä, jota se on kutsunut kiinalaisten arkeen tunkeutuvaksi isoveljeksi.

Länsimaissa esitetty kritiikki ei vain osu aivan maaliinsa, sillä Kiinan järjestelmää ei ole käsitetty oikein, sanoo biopolitiikasta ja teknologiasta väitöskirjaa laativa Jan Zähler Jyväskylän yliopistosta.