Pohjois-Korea: Näin pikkusisko nousi diktaattorin uskotuksi

Kim Yo-jong päättää, kuka pääsee Suuren seuraajan vieraaksi.

Kim Il Sung
Teksti
Hannu Pesonen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Hän on 27-vuotias. Hän pitää Eric Claptonista niin paljon, että lensi hänen konserttiinsa Singaporeen. Hän käyttää korkokenkiä ja on nuorten naisten muoti-ihanne.

Hän on Pohjois-Korean diktaattorin pikkusisko Kim Yo-jong, ja hänen asemansa maailman eristyneimmän valtion johdossa vahvistuu nopeasti. Valta-asemaansa armottomilla puhdistuksilla varmisteleva Kim Jong-un näyttää määrätietoisesti nostavan siskoaan lähimmäksi uskotukseen.

Kim Yo-jong on Kimin arvoasteikossa kohonnut jo vähintään yhtä vaikutusvaltaiseen erityisasemaan kuin perinteiset puoluepamput ja kansanarmeijan kenraalit.

Siihen on hyvät perusteet.

 

Kim nousi Pohjois-Korean johtoon joulukuussa 2011 vain 28-vuotiaana isänsä, Rakkaan johtajan Kim Jong-ilin kuoltua.

Sekä ulkomaailma että suurin osa Pohjois-Korean valtaeliitistä katsoi hänen asemansa johtuvan vain siitä, että hän oli isänsä poika ja Pohjois-Korean perustajan ja sen omaperäisen juche-aatteen luojan, myyttiseen jumalasemaan korotetun Suuren johtajan Kim Il-sungin pojanpoika.

Häntä pidettiin kokemattomana nuorukaisena, jota hänen edeltäjiensä luottokenraalit ja puoluepamput voivat ohjailla mielin määrin omien tarkoitusperiensä mukaisesti.

Kim on kolmessa vuodessa kitkenyt raa’an tehokkaasti tämän ajattelumallin edustajat omasta hallinnostaan. Maalitauluina ovat olleet valtaeliitin jäsenet, jotka ovat kuvitelleet vakiinnuttaneensa asemansa koskemattomaksi ja alkaneet Kimin mielestä esiintyä liian näyttävästi.

Hän on peluuttanut isänsä ja isoisänsä uskottuja siirtämällä heitä nopeasti tehtävästä toiseen ja taas takaisin. Heitä on vangittu, nöyryytetty julkisesti ja teloitettu ilman ennakkovaroituksia.

Tuolileikkien vaikutus on suuri.

Kim jota valtion virallinen televisio kutsuu muun muassa Suureksi seuraajaksi ja Loistavaksi toveriksi on kylvänyt mahdollisten tai kuvittelemiensa haastajien mieliin rautaisannoksen epävarmuutta, arkuutta ja epäsopua, mikä vähentää oleellisesti halua pyrkiä hänen rinnalleen.

Tuskin kukaan Pohjois-Koreassa haluaa enää tulla nähdyksi liian usein ja liian mahtavana Kimin rinnalla. Päinvastoin oman nimen näkyminen läntisten, eteläkorealaisten tai hongkongilaisten asiantuntijoiden veikkailuissa hallinnon kärkinimenä on asia, jota pitää yrittää välttää  kuin ruttoa.

Aivan kuten Kim on toivonutkin.

 

Mutta Kimiltä puuttuvat kokeneet luottomiehet, jotka hän voisi asettaa heidän tilalleen ja joiden kanssa jakaa tärkeimmät salaisuudet ja suunnitelmat.

Pohjois-Korean erittäin luokkatietoisen eliitin arvojärjestyksessä korkeimmalla on Kimin perhe. Seuraavina tulevat Kim Il-sungin rinnalla 1940-luvulta asti ensin Japania vastaan ja sitten Korean sodassa taistelleiden korkea-arvoisten kansanarmeijan upseerien ja puolueaktiivien suvut.

Nykyään tähän piiriin pyrkivät nousukkaina Kimin ja hänen siskonsa ystävät niiden neljän vuoden ajalta 19962000, jolloin he opiskelivat Sveitsissä.

Sekä Kim Il-sung että häntä seurannut Kim Jong-il pitivät yllä tiiviitä ja kunnioittavia välejä Pohjois-Korean itsenäistymisajan taistelutovereihin. He ovat perinteisesti miehittäneet armeijan ja puolueen ylimmän johdon paikat.

Ikäeron, erilaisen maailmankuvan ja vähäisen kokemuksensa takia Kim ei voi esiintyä vanhojen kenraalien tasaveroisena kumppanina eikä rakentaa heistä samanlaista tiivistä ja luotettavaa lähipiiriä.

 

Mutta Sveitsin-ajan koulukavereiden rahkeetkaan eivät riitä, ja omat veljet ovat myös poissa laskuista.

Velipuoleensa ja isänsä vanhimpaan poikaan Kim Jong-namiin, 43, Kimillä tuskin on lämpimiä suhteita. Kim Jong-il piti häntä kauan vallanperijänään, kunnes poika nolasi hänet perinpohjin jouduttuaan pidätetyksi Tokion lentokentällä toukokuussa 2001.

Väärennetyllä Dominikaanisen tasavallan passilla varustautunut mutta kiinalaista nimeä Pang Xiong (Lihava karhu) käyttänyt nuorempi Kim yritti päästä kahden naisen seurassa Tokion Disneylandiin. Japanilaisviranomaiset karkottivat hänen Kiinaan, jonne Kim Jong-ilin piti pian sen jälkeen tehdä valtiovierailu. Nöyryyttävä välikohtaus pakotti hänet perumaan sen.

Kim Jong-nam on elänyt sen jälkeen eri puolella Aasiaa, hummaillut sekä antanut sekavia ja ristiriitaisia lausuntoja. On arvailtu muttei todistettu, että Pohjois-Korean hallitus olisi yrittänyt taannoin salamurhata hänet, koska hän tuottaa sille jatkuvaa julkista haittaa tavoillaan.

Kaksi vuotta Kimiä vanhempaa Kim Jong-chulia, 33, puolestaan pidetään pehmona ja horjuvana. Isä Kim Jong-il kutsui häntä naismaiseksi ja alkoi Kim Jong-namista luovuttuaan kasvattaa jämäkämpää Kimiä seuraajakseen. Hän käski puoluepomoja kutsumaan tätä “aamutähden kuninkaaksi”.

 

Kimin sisaruksista Kim Yo-jong on selvästi läheisin ja luotettavin.

Läheiset välit ovat jo lapsuusajan peruja. Vaikka Kim Yo-jong eli suojattua ja etuoikeutettua elämää palvelusväen ympäröimänä, isä Kim Jong-il ei ollut tyttärestään kovinkaan kiinnostunut. Hänestä huolehtivat ja häntä kasvattivat pääasiassa veljet Kim ja Kim Jong-chul.

Isovelipikkusisko-suhde lujittui ratkaisevasti neljänä Sveitsin-vuotena. Kun Kim Yong-un ja Kim Yo-jong lähetettiin vuonna 1996 kahdestaan Sveitsiin opiskelemaan, sisko oli yhdeksänvuotias ja Kim 13 vuotta. Sveitsissä Pohjois-Korean Bernin-suurlähetystön suojissa salanimillä oleskelleet sisarukset esiteltiin vieraille suurlähetystön puutarhurin ja kotiapulaisen lapsina.

Kimin sanotaan koulivan Kim Yo-jongia samanlaiseen uskotun osaan kuin sisarusten tädillä Kim Kyong-huilla oli heidän isänsä Kim Jong-ilin kanssa.

Kim teki tädilleen selväksi tylyimmällä mahdollisella tavalla, että luottosuhde ei voinut jatkua perintönä seuraavaan sukupolveen. Hän teloitutti joulukuussa 2013 tämän miehen Jang Song-thaekin maanpetoksesta syytettynä.

Jang oli kahden edellisen Kim-hallitsijan luottomies, ja häntä oli siihen asti pidetty myös nuoren diktaattorin tärkeimpänä neuvonantajana. Täti on sen jälkeen kadonnut julkisuudesta.

Kim Yo-jongista ei tiedetty maailmalla mitään siinä vaiheeessa, kun hänen isänsä nosti hänet yhdeksi yksityissihteereistään vuonna 2009. Seuraavana vuonna hän vilahti ensi kertaa virallisista tilaisuuksista julkaistuissa kuvissa.

Mutta vasta Kim Jong-ilin hautajaiskuvat joulukuussa 2011 herättivät ulkomaailman huomion. Tuntematon nuori kaunis nainen esiintyi niissä vallanperijän ja valtiojohdon rinnalla ja näytti keskustelevan heidän kanssaan luontevasti.

Kimin noustua valtaan Kim Yo-jongista on tullut hänen vakituinen seuralaisensa virallisilla vierailuilla ja tilaisuuksissa. Hänen väitetään huolehtineen suurelta osin Kimin tehtävistä, kun tämä viime syyslokakuussa oli yli kuukauden ajan poissa julkisuudesta kihdiksi tai nilkkamurtumaksi veikkaillun mystisen sairautensa tai vammansa takia.

Kun maan virallinen uutistoimisto KCNA marraskuun lopulla 2014 tarkisti aiempia ilmaisujaan ja puhui tekstissään “Korean työväenpuolueen propagandaosaston varajohtajasta” Kim Yo-jongista, vahvistuivat eristyneen maan politiikkaa seuraavien päätelmät Kimin siskon uudesta asemasta.

 

Kim Yo-jongilla on myös runsaasti vaikutusvaltaa päättää siitä, kuka pääsee hänen veljensä vieraaksi.

Kim Yo-jong myös valmistelee ja tuo johtajan tietoon ehdotuksia, kuka valtionhallinnossa olisi ylennettävä, alennettava tai erotettava. Pikkusiskon sanotaan olevan ainoa, joka voi tavata Kimin ilman etukäteen sovittua vierailuaikaa.

Valtiollinen Rodong Sinmun -lehti julkaisi 21. tammikuuta kuvan, jossa Kim Yo-jong seuraa syrjästä pylvään takaa kun Kim puhuu kenkätehtaan työläisille. Se kuvaa todennäköisesti hyvin, miten veli ja sisko haluavat liittolaissuhteen näkyvän.

Kim Yo-jong ei kuitenkaan ole pysynyt salassa pohjoiskorealaisilta. Ei varsinkaan pääkaupungin Pjongjangin eliitin jäseniltä. Vaikka heidänkin arkensa on eteläkorealaisiin naapureihin verrattuna takapajuista, se on kuitenkin aivan toiselta planeetalta kuin muiden pohjoiskorealaisten.

 

Tämä on ensimmäinen osa Pohjois-Koreaa käsittelevästä sarjasta.