Kiinan mahti heikentää demokratiaa, vaikka Peking ei edes pyrkisi siihen: ”Ei tarvitse mennä hattu kourassa pyytämään apua länneltä”

Kiinan päätavoite maailmalla on ajaa omaa taloudellista etuaan, mutta samalla se ylläpitää ei-demokraattisten hallintojen toimintaa.
Kiinan presidentti Xi Jinping puhui Kiina-Afrikka-yhteistyökonferenssissa Senegalin Dakarissa 29. marraskuuta.
Kiinan presidentti Xi Jinping puhui Kiina-Afrikka-yhteistyökonferenssissa Senegalin Dakarissa 29. marraskuuta. © AFP Seyllou / Lehtikuva

Paine demokratisoitumiseen heikkenee maailmalla, ja Kiinalla voi olla tärkeä rooli tässä kehityksessä, kertoo kansainvälisen demokratiainstituutti IDEA:n tuore raportti.

The Global State of Democracy -raportin mukaan useampi valtio on luisumassa kohti autoritaarisuutta kuin muuttumassa demokratiaksi. Jopa demokratian mallimaana esiintyvässä Yhdysvalloissa demokratia on taantumassa.

Samalla Kiinan taloudellinen vaikutusvalta on kasvanut monilla alueilla, joilla demokratia taantuu.

Tutkimusten mukaan Kiina ei kuitenkaan yleensä aktiivisesti itse pahenna näiden maiden demokratiatilannetta, kertoo professori Lauri Paltemaa Turun yliopiston Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskuksesta. Sen päätavoitteena on oman taloudellisen hyödyn edistäminen.