Venäjän trollit lietsovat rokotevastaisuutta netissä, kertoo tutkimus

Venäjän masinoimat trollit käyttivät Twitterissä hienostunutta taktiikkaa: ne se levittivät sekä rokotteita puolustavaa että vastustavaa sisältöä.
Tiede 28.8.2018 07:30
Influenssarokote. Kuvituskuva.
Influenssarokote. Kuvituskuva. © ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

Venäjän nettitrollien vaikutus on havaittu selkeästi politiikkaa koskevissa keskusteluissa sosiaalisessa mediassa, mutta uuden tutkimuksen mukaan Kremlin kätyrit vaikuttavat myös rokotekeskusteluun.

Yhdysvaltain George Washington -yliopiston tutkijoiden johtama ryhmä havaitsi, että Twitterin rokotekeskusteluihin osallistui sama trolliarmeija, joka vaikutti vuoden 2016 presidentinvaalien keskusteluun.

Tutkijat tarkastelivat tuhansia rokotteita koskevia tviittauksia, jotka oli lähetetty vuosien 2014 ja 2017 välillä. Venäläistrollien ja bottiverkostojen havaittiin levittävän aktiivisesti rokotteisiin liittyvää valheellista sisältöä.

"Suurin osa amerikkalaisista pitää rokotteita turvallisina ja tehokkaina, mutta Twitteriä katsomalla saa vaikutelman, että asiasta on paljon väittelyä", sanoo tutkija David Broniatowski tiedotteessa. "Moni näistä viesteistä tulee käyttäjätileiltä, joiden alkuperä on epäselvä."