Uusi tutkimus: Syypää narkolepsiaan varmistui – ei ollut Pandemrixin tehosteaine

Syynä oli rokotteessa ollut sikainfluenssaviruksen ydinproteiini.
Marko Hamilo
Tiede 1.7.2015 20:00

Suomessa ensimmäisenä havaittu sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian yhteys on Science Translational Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan varmistumassa viruksen ydinproteiinin aiheuttamaksi.

Suomessa käytetty rokote Pandemrix valmistettiin eri menetelmällä kuin periaatteessa samanlainen, Euroopassa käytetty sikainfluenssarokote Focetria.

Pandemrix-rokotteessa oli Focetriaan verrattuna enemmän tiettyä viruksen ydinproteiinia, joka muistuttaa aivojen unirytmiä säätelevän proteiinin oreksiinin reseptoria. Näin Pandemrixin aiheuttama immuunivaste hyökkäsi myös ihmisen omien solujen kimppuun yksilöillä, joilla oli geneettinen narkolepsia-alttius.

Tutkimustulos muistuttaa, että on tärkeää puhdistaa rokotteesta kaikki taudinaiheuttajien palaset, jotka immuunijärjestelmämme voi sotkea elimistömme omiin proteiineihin.

Löydös vahvistaa myös käsitystä narkolepsiasta autoimmuunitautina, jonka voi geneettisesti alttiissa henkilössä laukaista niin virus kuin sen vastainen rokotekin.

 

Samaan aikaan kun Suomessa ja muualla Euroopassa havaittiin Pandemrix-rokotteen aiheuttavan narkolepsian yhdellä 10 000 rokotteen saajasta, havaittiin Kiinassa rokottamattomien, sikainfluenssan sairastaneiden keskuudessa narkolepsian yleistyneen.

Se vahvistaa käsitystä, jonka mukaan narkolepsiaa aiheuttaa nimenomaan viruksen ydinproteiini eikä esimerkiksi rokotteen tehosteaine eli adjuvantti.

Kansainvälinen tutkijaryhmä löysi Pandemrix-rokotteesta viruksen aminohappoketjun, jonka rakenne muistuttaa ihmisen oreksiinireseptoria. Focetria-rokotteessa tätä viruksen osaa oli vain mitättömän pieniä jäämiä.

Kahdenkymmenen suomalaisen Pandemrixista narkolepsian saaneen potilaan verinäytteet osoittivat, että heidän immuunijärjestelmänsä vasta-aineet hyökkäsivät viruksen lisäksi oreksiinireseptoriin.

Tutkijat epäilevät, että nämä vasta-aineet kykenevät läpäisemään veri-aivoesteen ja haitata oreksiinin tuotantoa aivoissa.

Tutkijat myös huomauttavat, että narkolepsian kehittymisen riski itse influenssasta voi olla suurempi kuin rokotteesta.

Max Planck -instituutin neurobiologian professori Hartmut Wekerle kirjoitti tutkimusta kommentoivassa artikkelissaan, ettei nyt julkaistu tutkimus vielä vahvista, puhkeaako narkolepsia samalla mekanismilla myös silloin, kun sen taustalla ei ole rokotetta.

Wekerlen mukaan kokonaiskuvaan saamiseen tarvittaisiin muun muassa narkolepsian eläinmalleja.

 

Juttu julkaistu 1.7. klo 20, juttua muokattu 2.7. klo 18.31: Narkolepsiaa ei aiheuttanut rokotteessa ollut sikainfluenssaviruksen pintaproteiini vaan viruksen ydinproteiini. Pandemrixilla rokotettujen aivoihin ei muodostunut viruksen proteiinia, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Keskustelu

Joten onko tästä vedettävä sellainen johtopäätös, että rokotteen ottaminen ja siitä narkolepsiaan sairastuminen oli täysin arpapeliä? Rokote sekä pelastaa narkolepsialta, että sairastuttaa siihen?

Mikä mahtaa olla on Kelan tuomio asiasta?

On hyvä, että asioita tutkitaan ja selvitetään syyt ja seuraukset. Tutkimuksen on syytä olla puolueeton, eikä lääketeollisuuden kustantama. Olisi varmaan hyvä tutkia myös muiden rokoteoperaatioiden mahdolliset sivuvaikutukset, esimerkiksi 1985 annetun poliorokotteen tiimoilta.