Tutkijat saivat nähdä Hitlerin hampaat – salaliittoteoriat diktaattorin kuolemasta tuskin tyrehtyvät

Venäjän viranomaiset eivät antaneet ranskalaistutkijoiden ottaa hampaista DNA-näytettä.
Tiede 21.5.2018 20:50
Natsi-Saksan diktaattori Adolf Hiter ja hänen rakastajansa Eva Braun.
Natsi-Saksan diktaattori Adolf Hiter ja hänen rakastajansa Eva Braun. © Eva Braun's picture Album / AP Photo / Lehtikuva

Natsi-Saksan diktaattori Adolf Hitlerin (1889–1945) kuolema on yksi suosituimmista salaliittoteorioiden aiheista. Se nousee tasaisin väliajoin otsikoihin vielä yli 70 vuotta tapahtuneen jälkeenkin.

Virallisen, historioitsijoiden hyväksymän kertomuksen mukaan Hitler tappoi itsensä yhdessä vaimonsa Eva Braunin kanssa Berliinissä 30. huhtikuuta 1945 juuri ennen neuvostojoukkojen vyörymistä kaupunkiin. Itsemurha toteutettiin syanidikapselilla ja ampumalla.

Saksalaiset tiettävästi polttivat Hitlerin ja Braunin ruumiit ja hautasivat jäännökset bunkkerin ulkopuolelle. Myöhemmin ne päätyivät neuvostojoukkojen haltuun.

Neuvostoliittolaisten uskotaan haudanneen pahoin palaneet jäännökset uudelleen Magdeburgin kaupungin alueelle, joka jäi Itä-Saksan puolelle sodan jälkeen.

Yli kaksi vuosikymmentä myöhemmin vuonna 1970 Neuvostoliiton turvallisuuspoliisi KGB kaivoi jäännökset ylös ja tuhosi sen vähän, mitä niistä oli jäljellä. Diktaattorin ruumiista säästyi vain leukaluun kappale, hampaita ja väitetty palanen kalloa.