Tupakka heikentää miehen hedelmällisyyttä

Tiede 24.2.2009 15:57

Mies voi vaikuttaa hedelmällisyyteensä omilla elintavoillaan. Esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen tai alkoholin käytön rajoittaminen kohentavat lastensaantimahdollisuuksia.
katkaistut savukkeet

Kansainvälisissä tutkimuksissa on huomattu, että siittiöiden dna:n pilkkoutuminen vaikuttaa miehen hedelmällisyyteen. Pilkkoutuminen aiheuttaa sen, että siittiöt eivät pysty hedelmöittämään munasolua tai myöhemmin nainen saa keskenmenon.

Lapsettomuushoitoja antava Felicitas-Klinikka on ottanut käyttöön testin, jolla siittiöiden dna:n rakenne saadaan selvitettyä. Jos testissä selviää, ettei miehen siittiöillä voi saada aikaa raskautta, voidaan turvautua luovuttajan siittiöihin ja välttää turhia hoitoja ja toistuvia keskenmenoja.

”Jos lapsettomuudelle ei löydy syytä tai useat hedelmöityshoidot ovat epäonnistuneet tai takana on useita keskenmenoja, kannattaa tehdä dna-testi”, kuvailee laboratoriojohtaja Ann-Marie Nordström. Testi on jo käytössä Espanjassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa.

Joskus lapsettomuushoidoksi riittää sekin, että mies muuttaa elintapojaan, jos ne ovat aiheuttaneet siittiöiden dna:n pilkkoutumista. Muita hoitokeinoja ovat esimerkiksi miehen infektioiden, kuten klamydian hoito ja kiveskohjun leikkaushoito.

Miesten osuus
kasvanut

Noin 15 prosenttia pariskunnista kärsii lapsettomuudesta. Lapsettomuuden syy löytyy yhä useammin miehestä. Felicitas-Klinikan mukaan jo lähes kolmasosa lapsettomuustapauksista aiheutuu miehen spermahäiriöistä. Lisäksi ne vaikuttavat osaltaan kolmannekseen lastensaantivaikeuksista.

Miesten sperman laatu on maailmanlaajuisesti heikentynyt. Esimerkiksi tupakointi, diabetes, liika alkoholi ja epäterveellinen ruoka vaikuttavat sperman laatuun. Lapsettomuuden riskiä miehillä lisäävät myös yli 45 vuoden ikä, kova kuume, jotkut mielialalääkkeet ja ympäristötekijät, kuten ilmansaasteet ja kemikaalit.

”Kymmenen viime vuoden aikaa on havaittu, että suomalaisten nuorten miesten siittiöiden määrä on laskenut. Tämä ei kuitenkaan suoraan kerro niiden laadusta”, professori Aarne I. Koskimies sanoo.

Tavallisimmat naisesta aiheutuvat lapsettomuuden syyt ovat häiriöt munatorvessa tai ovulaatiossa tai endometrioosi.

Teksti
Päivi Seppälä / STT
Kuva
Timo Jaakonaho / Lehtikuva