Ötökkä kuin Alien

Australialaisen hyönteisen elämänsykli muistuttaa tieteiselokuvien hirviötä.

Tiede 06.07.2018 06:00
Lassi Lapintie

Alien-elokuvasarjan avaruushirviö on fiktion kuuluisimpia petoja. Se lisääntyy istuttamalla alkionsa ihmisuhrin rintakehään. Vastasyntynyt murtautuu rinnan läpi väkivalloin.

Vaikka lisääntymistapa kuulostaa liian vastenmieliseltä ollakseen muuta kuin kauhuelokuvan keksintöä, planeetaltamme löytyy useita lajeja, joiden elämänsykli on juuri tällainen.

Hyönteismaailmassa näin lisääntyvät loispistiäisiksi kutsutut lajit, jotka istuttavat munansa perhostoukkien sisälle. Näistä munista kuoriutuvat toukat syövät tiensä ulos isäntäeliöstä ja tappavat sen.

Loispistiäisten kerrotaan olleen yksi esikuvista Ridley Scottin ohjaaman Alien –  kahdeksas matkustaja -elokuvan (1979) tekijöille.

Nyt australialainen tohtoriopiskelija on löytänyt uuden loispistiäisen, joka tekee nimellään kunniaa elokuvasarjalle. Laji sai tieteelliseksi nimekseen Dolichogenidea xenomorph, jonka loppuosa on lainattu elokuvahirviöiltä.

”Laji toimii perhostoukan loisena samaan tapaan kuin elokuvien kuvitteellinen olento ihmisten kohdalla”, löydön tehnyt Erinn Fagan-Jeffries sanoo tiedotteessa.

Laji on yksi kolmesta vasta tunnistetusta loispistiäisten lajista. Australiassa arvioidaan olevan jopa tuhansia pistiäislajeja, jotka ovat vielä tieteelle tuntemattomia ja nimeämättömiä.

”Tämä pistiäinen on musta ja kiiltävä esikuvansa tapaan, ja sillä on pari muutakin erikoista piirrettä, joten nimi xenomorph – eli outo muoto – on hyvin sopiva.”

Vaikka loispistiäisten lisääntymistapa on kammottava, ne ovat olleet historiallisesti hyödyllisiä maanviljelijöille.

Pistiäiset pitävät kurissa monien tuhohyönteisten kantoja. Niitä on käytetty luonnonmukaisessa tuholaistorjunnassa.

Eri puolilla Australiaa elävästä uudesta pistiäislajista kerrottiin Journal of Hymenoptera Research -julkaisussa 25. kesäkuuta.

Avainsanat
Sisältö