Tällaistako on tulevaisuuden ruoka? – Suomessa tutkitaan, miten ruokaa voisi tuottaa ilman maataloutta

Ilmastopäästöjä pitää nipistää kaikkialta, ja siksi tutkijat selvittävät, miten ruokaa voisi valmistaa bioreaktorissa uusiutuvalla energialla.
Tiede 1.11.2016 14:28
Bioreaktori Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. © LUT

Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkijat selvittävät, miten uusiutuvalla sähköllä, ilmasta erotetulla hiilidioksidilla ja mikro-organismeilla voidaan tuottaa ruokaa.

Ruoka on yksisoluproteiinia, joka sisältää yli puolet proteiinia, neljänneksen hiilihydraatteja ja loput lipidejä ja nukleiinihappoja.

Menetelmässä bioreaktoriin johdetaan uusiutuvista lähteistä saatua sähköä, jolla hajotetaan vettä vedyksi ja hapeksi. Samaan aikaan reaktoriin lisätään ilmasta otettua hiilidioksidia.

Reaktorissa oleville mikrobeille annetaan lisäksi ravinteita, kuten typpeä, rikkiä ja fosforia sekä muita hivenaineita. Näin mikrobit kasvavat ja monistuvat. Lopuksi seoksesta kuivatetaan vesi pois.

Energia mikrobien kasvuun saadaan siis sähköstä. Normaalisti kasveihin tai leviin osuva auringonvalo tarjoaa tarvittavan energian.