Suomalaistutkija jälleen kiinni plagiaatista

Tarkastajat vaativat tutkimukseen erillisen korjausluettelon.
Tiede 11.12.2013 14:40
Pasi Tuomisen viime vuonna valmistunut väitöskirja (päällä) ja sen lähteenä ollut Francis A. Buttlen 1998 julkaistu artikkeli.

Talentumin marraskuussa plagiointiepäilyjen takia myynnistä vetämän Virtuaalimaine-kirjan taustalta paljastuu uusia kummallisuuksia.

Kirja poistettiin kaupoista, kun kustantajalle oli selvinnyt, että kirjoittaja, lehtori ja mainekonsultti Pasi Tuominen oli kopioinut siihen melkein sanatarkkoja lainauksia muutama vuosi aikaisemmin valmistuneesta gradusta. Tuominen pahoitteli itse jälkeenpäin tapahtunutta ja laittoi sen huolimattomuuden piikkiin.

Suomen Kuvalehden tekemissä selvityksissä on löytynyt dokumentteja, jotka osoittavat, että myös Tuomisen viime vuonna valmistuneessa väitöskirjassa on samoja piirteitä kuin Talentumin hyllyttämässä teoksessa.

Tuominen väitteli tohtoriksi englantilaisessa Hertfordshiren yliopistossa vuonna 2012. Hän kertoo perustamansa Horecon-yhtiön nettisivuilla väitöskirjansa olevan ”ensimmäinen kansainvälinen tutkimus Hospitality-bisneksen ja asiakasdialogin integroinnista yrityksen maineen johtamiseen ja kannattavaan liiketoiminnan kehittämiseen”.