Sikainfluenssa oli kymmenen kertaa luultua tappavampi

Tiede 26.11.2013 22:00
Sikainfluenssarokotus Viiskulman terveysasemalla Helsingissä 11. tammikuuta 2010. © Mikko Stig / Lehtikuva

Vuonna 2009 maailmalla levinnyt H1N1-pandemia eli sikainfluenssa aiheutti uuden tutkimuksen mukaan kymmenen kertaa enemmän kuolemia kuin Maailman terveysjärjestön WHO:n laskelmissa aiemmin arvioitiin. Uusikin tutkimus oli WHO:n rahoittama.

Yli 60 tutkijan ryhmä 26 maasta arvioi sikainfluenssan aiheuttamaa kuolleisuutta tutkimuksessa, joka julkaistiin PLOS Medicine -tiedelehdessä. Uuden tutkimuksen mukaan pandemia aiheutti 203 000 hengityselinten sairauksista johtuvaa kuolemaa.

WHO:n aiempi arvio perustui vain laboratoriovarmistettuihin influenssatapauksiin.

”Tämä tutkimus vahvistaa, että H1N1-virus tappoi enemmän ihmisiä maailmanlaajuisesti kuin alkujaan uskottiin”, tutkimusraportin ensimmäinen kirjoittaja, tutkimusprofessori Lone Simonsen George Washington Universitystä sanoi.

”Havaitsimme myös, että taudin aiheuttama kuolleisuus oli suurinta nuorissa ikäluokissa ja tietyissä osissa Amarikan mantereita.”

WHO:n tutkimuksessa raportoitiin vain 18 449 laboratoriossa varmistetusta H1N1-viruksen aiheuttamasta kuolemasta. Uusi tutkimus osoittaa, että todellinen uhriluku oli paljon suurempi, koska useimpia sairastuneita ihmisiä ei koskaan testattu H1N1-laboratoriokokeella.

Aiempi alhainen arvio sai monet pitämään viranomaisten toimia sikainfluenssaa vastaan hätiköitynä ja hysteerisinä.

Hengityselinten sairauksien lisäksi H1N1-virus tappoi pahentamalla potilaiden olemassa olevia perussairauksia. Jos sydäntaudit ja muut vastaavat kuolinsyyt otetaan huomioon, vuoden 2009 sikainfluenssapandemia saattoi tappaa jopa 400 000 ihmistä.