Rakkauden kaaos

Rakkaus ei ole rationaalinen, moraalinen, siveä tai yksiavioinen. Rakkaus on kemiaa ja vaistoa, myönteistä väreilyä, mielenhäiriö. Rakkauden kaikkia ulottuvuuksia on tutkittu yllättävän vähän.

Tiede 10.07.2020 06:00
Teksti Anna Tommola kuvitus Heli Kemiläinen
© Heli Kemiläinen

Kuinka paljon rakkaus tuntuu kehossa? Entä mielessä? Kuinka paljon voit vaikuttaa siihen? Miten paljon se liittyy ruumiilliseen kosketukseen?

Vastaaminen kysymyksiin liukuvalla asteikolla on ehkä helppoa, kun puhutaan romanttisesta rakkaudesta tai rakkaudesta lapseen. Enemmän miettimistä vaatii, kun samaa pitäisi arvioida rakkaudesta eläimiin, muukalaisiin tai kauneuteen.

Ja mitä edes ovat moraalinen ja käytännöllinen rakkaus?

Kysely on osa Aalto-yliopiston neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitoksella tehtävää tutkimusta, joka selvittää ihmisten subjektiivisia kokemuksia rakkauden eri muodoista. Myöhemmin tavoitteena on tutkia samoja tunteita myös aivokuvantamalla.

”Näin päästään mahdollisesti tarkastelemaan sitä, löytyykö jokin ydin, joka yhdistää kaikkia rakkauden lajeja ja toisaalta erottaa ne muista ilmiöistä”, selittää vieraileva tutkija Pärttyli Rinne.

Sisältö