Onnellisuusteollisuus ohjaa ihmisiä ”luonnottomaan” päämäärään – professori neuvoo kolme askelta ulos onnellisuusjahdista

Evoluutio ei ole muovannut ihmisiä olemaan onnellisia tai edes tyytyväisiä.
Tiede 17.9.2019 07:30
Onnellisuusteollisuus tuottaa muun muassa self help -oppaita, jotka ovat kirjallisuuden myyvin laji. © Jaakko Avikainen / Lehtikuva

Läntisissä yhteiskunnissa onnellisuudesta on tullut elämän keskeinen päämäärä – jopa siinä määrin, että ihmiset kokevat pakottavaa tarvetta olla onnellinen. Tunnusomaista ilmiössä on ihmisten alituinen pohdiskelu sen kysymyksen ympärillä, onko hän riittävän onnellinen ja onko hänen ajattelunsa kylliksi positiivista. Onnellisuuskuvastoa pulppuaa silmille mainonnan ja sosiaalisen median välityksellä.

Onnellisuudesta on tullut jo käsky, imperatiivi, kuvaa esseisti-kirjailija Tommi Melender. Hän on kirjoittanut onnellisuuden kulttuurihistoriaa käsittelevän teoksen Onnellisuudesta.

Melenderin mukaan onnellisuuden tavoittelu lävistää puhetavat monilla elämänalueilla työelämästä vapaa-aikaan. Joskin usein ei puhuta suoraan onnellisuudesta, vaan pikemminkin hyvinvoinnista.