Nasa laukaisee tehtävän Aurinkoon – Parker-luotain kiertää tähtemme lähes syljentäetäisyydeltä

Auringon lähellä käyvä luotain joutuu selviämään paahtavasta lämpötilasta ja voimakkaasta säteilystä.

Aurinko
Teksti
Lassi Lapintie
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Aurinko on varsin tavanomainen keski-ikäinen G-tyypin pääsarjatähti, joka sijaitsee Linnunradan galaksin vähäpätöisessä ja rauhallisessa Orionin haarassa. Sen kaltaisia on yksistään tässä galaksissa miljardeja.

Koska Aurinko kuitenkin sattuu olemaan meitä lähimpänä, se on eniten ihmisten tutkima tähti. Lähipäivinä Nasa laukaisee uuden tehtävän, joka tutustuu Aurinkoon lähempää kuin koskaan.

Aurinkoluotain Parker, joka on määrä laukaista lauantaina 11. elokuuta, matkustaa lähemmäs Aurinkoa kuin mikään ihmisen rakentama esine.

Seitsemän vuotta kestävän tehtävänsä aikana Parker kiertää Aurinkoa lähes syljentäetäisyydeltä – ainakin kosmisessa mittakaavassa. Se käy Auringosta noin 6,1 miljoonan kilometrin etäisyydellä.

Luotain käy siis yli seitsemän kertaa lähempänä Aurinkoa kuin edellinen ennätyksen haltija, vuonna 1976 matkansa tehnyt Helios 2 -luotain.

Parker kiertää Auringon lähes kymmenen kertaa lähempää kuin tulikuuma Merkurius, joka on tähteämme lähimpää kiertävä planeetta. Maapallo kiertää Aurinkoa keskimäärin vajaan 150 miljoonan kilometrin etäisyydeltä.

Luotaimen nopeudella matkustaisi Helsingistä Rovaniemelle noin 4,2 sekunnissa.

Auringon kaasukehän lämpötila nousee lähes 1 400 celsiusasteeseen luotaimen ympärillä, minkä lisäksi vastassa on ääntä nopeammin puhaltava aurinkotuuli.

Luotain kiertää Aurinkoa nopeimmillaan noin 700 000 kilometrin tuntinopeudella. Jos jokin kulkupeli kulkisi moisella nopeudella Suomen yllä, sillä voisi matkustaa Helsingistä Rovaniemelle noin 4,2 sekunnissa.

Selvitäkseen tällaisesta matkasta ehjänä ja toimivana Parkerin täytyy pystyä kestämään erittäin korkeita lämpötiloja ja voimakasta säteilyä.

Tällaisista olosuhteista selviävän luotaimen rakentaminen on Nasan mukaan mahdollista vasta nykypäivän teknologian ansiosta.

“Viimeisimpien tekniikan läpimurtojen ansiosta on lopultakin mahdollista suojata tätä luotainta sen vaarallisella matkalla”, Nasan tehtävän kotisivuilla kirjoitetaan.

Korkealta lämpötilalta Parkerin mittausinstrumentteja suojaa 4,5 tuuman eli 11,4 senttimetrin paksuinen lämpökilpi. Luotaimen sisuskalut pysyvät huoneenlämpöisinä Auringon kyljessäkin.

Parkerilla on sisuksissaan neljä mittausinstrumenttia, joilla tutkitaan Auringon magneettikenttää, säteilyä ja aurinkotuulta.

Parkeria kantavan raketin laukaisuajankohdaksi on valittu lauantai 11. elokuuta kello 10.33 Suomen aikaa. Laukaisua voidaan siirtää myöhemmäksi, jos sääolosuhteet ovat huonot.