Millennium-palkinnon sai MIT:n biolääketieteilijä

Tiede 11.6.2008 12:01

Amerikkalaisprofessori Robert Langerista, 59, tuli kolmas Millennium-teknologiapalkinnon saaja. Kilpailuraati valitsi hänet voittajaksi neljän loppukilpailuun selvinneen ehdokkaan joukosta ja presidentti Tarja Halonen ojensi 800 000 euron pääpalkinnon sekä Millenniumin lasisen Huippu-veistoksen Langerille Finlandia-talossa keskiviikkona iltapäivällä.robert langer
Robert Langer vaikuttaa neroistaan kuuluisassa Massachusetts Institute of Technologyssä.

Professori Langer kuuluu ”MIT:n propellipäihin”, sillä hän johtaa Massachusetts Institute of Technologyssä maailman suurinta biolaboratoriota ja on saavuttanut tutkimuksillaan myös epävirallisen kunnianimityksen ”säädellyn lääkeannostelun ja keinokudostekniikan isä”. Titteli tulee hänen tutkimusaloistaan, polymeerimateriaaleista ja teknologioista, joilla lääkkeitä voidaan annostella tarkasti sairaaseen kudokseen ja säädellä lääkeaineiden vapautumista. Menetelmää käytetään laajasti syöpien, sydänsairauksien ja useiden muiden tautien hoidossa. Vuosittain tällaisia hoitoja saavia potilaita on jo yli sata miljoonaa, joten Langerin työ sopii erinomaisesti Millennium-palkinnon sääntöihin, joiden mukaan palkinto jaetaan ihmisten elämänlaatua parantavalle teknologialle.

Langerin polymeeritutkimusten tulokset kudosten kasvattamiseksi eivät ole vielä levinneet yhtä laajalle kuin lääkeannostelutekniikat, mutta niiden odotetaan mullistavan lähivuosina koko sairaanhoidon, kun niiden pohjalta kehitellään uusia biomateriaaleja. Toistaiseksi biomateriaaleista voidaan kasvattaa muun muassa keinoihoa, tulevaisuudessa paljon muitakin kudoksia.

Ensi kertaa Millenniumin lyhyessä historiassa tänä vuonna jaettiin myös kolme tuntuvaa, 115 000 euron oheispalkintoa. Ne menivät DNA-sormenjälkien kehittäjälle Alec Jeffreysille, langattomien viestinten virheenkorjausmenetelmän kehittäneelle italialais-amerikkalaiselle Andrew Viterbille sekä valokaapelien optisen vahvistimen kehittäjille Emmanuel Desurvirelle, Randy Gilesille ja David Paynelle.

Millennium-teknologiapalkinto jaetaan joka toinen vuosi. Ensimmäisen kerran sen voitti vuonna 2004 world wide webin kehittäjä Tim Berners-Lee ja kaksi vuotta sitten led-valojen kehittäjä Shuji Nakamura

Teksti Jukka Ukkola
Kuva Kaisa Rautaheimo

Lue esittely edellisestä Millennium-voittajasta Shuji Nakamurasta (SK netti 22.6.2006)