Miljoonia maksanut jättitutkimus paljastui roskaksi: Yhä sairaammat potilaat julistettiin parantuneiksi

Potilasaktivistit ja tutkivat toimittajat selvittivät, mitä ”mullistava brittitutkimus” oli oikeasti.
Maija Haavisto
Tiede 1.1.2017 10:02
Tiedelehti Lancet julkaisi helmikuussa 2011 mullistavan tutkimuksen. Krooninen väsymysoireyhtymä näytti helpottavan joko kognitiivisella psykoterapialla tai asteittain lisätyllä liikunnalla. PACE-lyhenteellä tunnetussa tutkimuksessa 61 prosentilla potilaista sairaus lievittyi, 20 prosenttia jopa par...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Me vanhemmat, joiden lapsi tai lapset ovat tähän kamalaan oirekuvaan sairastuneet, tiedämme millaista kohtelu on pahimmillaan julkisissa yo-sairaaloissa. Kaikki alkaa aluksi sillä, että kymmenen lääkäriä peräjälkeen toistelee, ettei kyse ole ainakaan mistään vakavasta. Nyt pitää vaan reipastua ja pyrkiä säännöllisesti liikkumaan.

Meillä 8 vuotias oireiden alusta lähtien on ollut lähes liikuntakyvytön. Ei ole kohta kahteen vuoteen pystynyt edes kirjoittamaan kynällä läksyjään, ei pysty kävelemään kuin sisätiloissa, menettää tajuntansa, jos rasitus menee yli, ei pysty istumaan tai seisomaan kuin 5 min kerralla. Aktiivisena lentopalloilijana, yleisurheilijana ja hiihtäjänä ei kykene enää harrastamaan mitään liikuntaa eikä mitään muutakaan, ei oikein juuri poistumaan kotoaankaan kavereita tapaamaan.

Jossain vaiheessa jokainen lastaan rakastava vanhempi tajuaa, että nyt ei ole kaikki kunnossa vaan apua täytyy hakea ihan mistä vaan. Ja tässä me perheet olemme eriarvoisessa asemassa. On perheitä, joissa ei kertakaikkiaan ole varaa hakeutua yksityiselle lääkäriin, kun ei ole edes vakuutusta lapselle. On tyydyttävä siihen mitä sairaala tarjoaa. Ja vaikka yksityislääkäriltä saisitkin lapsellesi diagnoosin, niin turha toivo luulla, että nyt lapsesi saa apua. Yksityislääkärien määräämät hoidot ja lääkkeet eivät ole Käypä hoito –suositusten mukaisia. Kuinka voisivat ollakaan, kun ei ole koko tautiakaan Käypä hoito –suosituksissa? Ne harvat yksityislääkärit, jotka yrittävät perheitä auttaa, saavat niskaansa sairaalan lääkärien tehtailemia Valviran ilmoituksia.

Vanhempien syyllistäminen kiihtyy entisestään, annetaan ymmärtää ikään kuin vanhemmat olisivat jollain tavalla syyllisiä lapsen sairastumiseen. Ja erityisen väärin on, että vanhemmat hakevat apua yksityiseltä ja antavat kokeellisia hoitoja lapsilla. Tehdään lastensuojeluilmoituksia verhoillen se ikäänkuin perheen parhaaksi, koska vanhemmat ovat niin tyhmiä etteivät ymmärrä itse mikä on lapselle parasta.

Ja mitä se on mitä julkinen sitten tarjoaa? No, perheterapiaa, liikuntaterapiaa ja psykoterapiaa. Sairaala lääkärit saavat syvällä rintaäänellä puhua, että nämä hoidot juurikin ovat näyttöön perustuvaan hoitoa. Ja kukaan, ei yksikään taho, syytä näitä julmia lääkäreitä laiminlyönnistä ja lasten heitteillejätöstä…