Mahdollinen maailma löytyi

Tiede 3.5.2007 13:02

”Uuden Maan” vuosi on lyhyt, vain 13 meidän vuorokauttamme.

Toistaiseksi eniten maapalloa muistuttava planeetta on löytynyt Gliese 581 -nimisen tähden kiertoradalta noin 20,5 valovuoden päässä meistä. Uuden eksoplaneetan (oman aurinkokuntamme ulkopuolisen planeetan) löysi sveitsiläis-ranskalais-portugalilainen tiedemiesryhmä Euroopan eteläisen observatorion ESOn teleskoopilla.

Planeetasta tekee Maan kaltaisen koko ja lämpötila. Taivaankappaleen säde on vain 1,5 kertaa Maan säteen mittainen, ja sen pinnan lämpötilaksi arvioidaan 0-40 astetta. Planeetalla voi siten olla jäätymätöntä vettä. On mahdollista, että se on kokonaan valtamerten tai maapallon kaltaisten kallioiden peittämä.

”Uuden Maan” vuosi on lyhyt, vain 13 meidän vuorokauttamme. Planeetta kiertää hyvin lähellä emotähteään, sen etäisyys omasta auringostaan on vain neljästoistaosa Maan ja Auringon etäisyydestä, ja viidesosa Merkuriuksen ja Auringon etäisyydestä. Planeetta on kuitenkin elinkelpoisella vyöhykkeellä, sillä se ei kuumene liikaa, koska emotähti on himmeä ja paljon Aurinkoa viileämpi punainen kääpiö.

”Lämpötilansa ja suhteellisen läheisyytensä takia planeetasta tulee hyvin todennäköisesti tulevaisuuden avaruuslennoilla tärkeä Maan ulkopuolisen elämän tutkimuskohde. Universumin aarrekartalla paikka pitää merkitä X:llä”, hehkuttaa Grenoblen yliopiston tutkija Xavier Delfosse.

Vaa’an tähtikuviossa sijaitseva Gliese 581 kuuluu sadan meitä lähimmän tähden joukkoon. Sitä kiertävältä radalta on pari vuotta sitten havaittu suurempi, Neptunuksen kokoinen planeetta, jonka kiertorata kulkee vielä lähempänä emotähteä. Viitteitä on saatu myös kolmannesta kiertolaisesta kauempana.

Eksoplaneettojen olemassaolo varmistui 1990-luvulla, ja niitä on löydetty parisataa. Paikallistaminen vaatii erittäin kehittyneitä välineitä, koska havainnot on tehtävä epäsuorilla mittauksilla. Yhtään eksoplaneettaa ei ole vielä täysin varmasti pystytty kuvaamaan.
Gliese 581:n planeetat on havaittu HARPS-instrumentilla, jota pidetään maailman tarkimpana spektrografina. ESOn Chilen teleskooppiin sijoitettu laite pystyy havaitsemaan taivaankappaleiden liikkeissä erittäin pieniä vaihteluita, joista voidaan päätellä planeettojen olemassaolo.

Aiheesta lisää
Astronomers Find First Earth-like Planet in Habitable Zone (ESO 22/07)
Eksoplaneetat (Tuorlan observatorio, Turun yliopisto)
SETI Institute