Maailma on parempi paikka kuin koskaan – miksi sitä on niin vaikea uskoa?

Ihminen on usein simpanssiakin huonompi arvioimaan maailman todellista tilaa, muistuttaa Hans Rosling.
Tiede 10.9.2019 20:40
© Roni Rekomaa / Lehtikuva

Toivottomuus ja negatiivisuus tuntuu olevan kulttuurin perusvire, jota media ruokkii. On sotaa, köyhyyttä, poliittista radikalismia ja ilmastonmuutosta, ja ongelmat vaikuttavat suuremmilta kuin koskaan. Kadunmieheltä kysyttäessä yleinen mielipide on, että maailma on menossa aina vain huonompaan suuntaan. Jos tuo kadunmies olisikin ollut Hans Rosling, olisi vastaus ollut varsin erilainen.

Vuonna 2017 kuollut Rosling oli ruotsalainen lääkäri ja tilastotieteilijä, joka tuli tunnetuksi väsymättömänä faktojen puolestapuhujana inhimillisen kehityksen kysymyksissä. Hänen mukaansa maailmalla menee paremmin kuin luulet.

Roslingin mukaan emme ole koskaan eläneet yhtä hyvinä aikoina kuin nykyään, ja sanomansa hän perusti kovaan tilastodataan. Rosling tunnetaan Ted-puheistaan, joista suosituinta vuodelta 2016 on katsottu 14 miljoonaa kertaa. Hän on tentannut yleisöjä ympäri maailman. Rosling kysyi eri ihmisryhmiltä kysymyksiä maailman tilasta, ja lähes kaikki vastaajat arvelivat maailmalla menevän todellisuutta huonommin.