Kuoleeko kahvi sukupuuttoon? Ilmastonmuutos ja taudit uhkaavat maailman suosituinta kahvipapua

Suomalaistenkin kupeista löytyvä arabica-kahvi uhkaa jäädä ilmastonmuutoksen uhriksi, jos pahimmat ennusteet toteutuvat.
Tiede 20.2.2018 07:30

Perulaisia Arabica-kahvipapuja ja kahvia. © TIMO JAAKONAHO / LEHTIKUVA

Maailman suosituin kahvin raaka-aine on arabiankahvi, eli Coffea arabica -pensas. Alun perin Etiopian ylängöillä kasvanut pensas on levinnyt ihmisen myötävaikutuksesta ympäri maailmaa ja muodostaa globaalin kahviteollisuuden selkärangan.

Arabica-pavuista jauhettua kahvia särpii suurin osa maailman noin miljardista kahvinjuojasta. Sen pavuista jauhetaan myös suomalaisten kahvit.

Kasvin tulevaisuus näyttää kuitenkin synkältä. Asiantuntijoiden mukaan arabicaa uhkaa pahimmissa ennusteissa jopa sukupuutto ilmastonmuutoksen kynsissä.

Arabica on herkkä sekä ympäristön muutoksille että taudeille. Lisäksi se kärsii lämpötilojen kohoamisesta ja sateen vähenemisestä. Ilmastonmuutoksen on arvioitu aiheuttavan molempia kahvin viljelyalueilla.

Chemical and Engineering News -lehden tuoreimmassa numerossa varoitetaan jälleen vaaran suuruudesta. Ilmastonmuutoksen lisäksi arabicaa uhkaa sienilaji Hemileia vastarix, joka aiheuttaa kahviruosteena tunnettua tautia.

Kahviruoste saattaa hävittää hetkessä valtavat määrät viljelyksiä. Vuonna 2008 suuri kahvintuottajamaa Kolumbia menetti 40 prosenttia sadostaan ruoste-epidemian vuoksi.

Pahin kauhuskenaario on se, että arabicalle käy kuten banaanilajike Gros Michelille, jonka viljely muuttui kannattamattomaksi sienitaudin vuoksi 1900-luvun puolivälissä. Gros Michelin korvasi nykyisin käytössä oleva Cavendish-lajike.

Jos arabica kärsii täystuhon, kahvin ystävän vaihtoehdot ovat vähissä.

Yksi suurimmista syistä arabican haavoittuvuudelle on sen geneettisen vaihtelun puute. Yleisistä viljelyskasveista esimerkiksi riisin geenipooli on paljon monipuolisempi kuin kahvin.

Kahvin tuotannossa on kiinni valtavat summat rahaa, joten ilmastonmuutoksen ongelmien torjuminen on tärkeää kahviteollisuuden jättiläisille.

Yksi jäteistä on italialainen IllyCaffè, jonka entinen toimitusjohtaja ja nykyinen hallituksen puheenjohtaja Andrea Illy on puhunut ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun puolesta.

”Maailmamme on systemaattisesti kestämättömällä pohjalla,” Illy kertoo BusinessGreen-sivulla. ”Olemme muuttaneet sitä viimeisen 200 vuoden aikana enemmän kuin on ollut kuviteltavissa planeettamme 4,5 miljardin vuoden historiassa.”

”Nyt kohtaamme ilmastonmuutoksen, emmekä voi päättää nykyistä vuosisataa samoin kuin edellistä. Meidän on pakko muuttua.”

 

Ilmastonmuutoksen vaikutusten on arvioitu osuvan erityisen rajusti kahvin syntysijoille Etiopiaan. Maa on tällä hetkellä maailman viidenneksi suurin kahvintuottaja. Edellä ovat Indonesia, Kolumbia, Vietnam ja Brasilia.

Vuonna 2017 julkaistun tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos uhkaa muuttaa jopa 60 prosenttia Etiopian viljelysmaista kahville sopimattomaksi. Aikaisempi, vuonna 2012 tehty ennuste on vielä synkempi. Sen mukaan jopa 85-99 prosenttia Etiopian arabican kasvualueista katoaa vuoteen 2080 mennessä.

Jos arabica kärsii täystuhon, kahvin ystävän vaihtoehdot ovat vähissä. Arabican jälkeen eniten viljelty kahvipapu on Caffea canephora eli kongonkahvi, joka tunnetaan myös robustana.

Nimensä mukaisesti se on sukulaistaan kestävämpi, mutta ei yhtä hyvänmakuinen. Robusta-pavuista jauhettu kahvi on maultaan arabicaa voimakkaampaa ja kitkerämpää.

Kongonkahvia käytetäänkin pääasiassa pikakahvin raaka-aineena.

Kahvin tuottajat ovat etsineet ratkaisua lajien jalostamisesta ja geenimuuntelusta.

Ne perustivat vuonna 2012 World Coffee Research -järjestön, joka pyrkii kehittämään tauteja ja ympäristön muutoksia paremmin kestävä arabica-lajike. Tavoitteena on kahvilaji, joka yhdistäisi arabica-pavun maun ja robusta-lajin kestävyyden.

C&En-lehden mukaan organisaatio on luonut 46 erilaista hybridilajiketta, joita se testaa parhaillaan. WCR kertoo vapauttavansa parhaimmat lajikkeet kaupalliseen käyttöön vuonna 2023.