Katso kuva: Mars-planeetta kolmiulotteisena

Jukka Ukkola
Tiede 5.3.2009 12:36

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on julkaissut Marsin pohjoisnavalta kolmiulotteisen kuvan, jonka avulla tiedemiehet voivat arvioida vesijään todennäköisyyttä entistä tarkemmin sekä tutkia planeetan pinnanmuodostusta ja pilvien korkeutta

Mars 3D Nasa Image Credit: NASA/JPL/GSFC
Jo kymmenkunta vuotta sitten Mars Global Surveyor -luotaimella otettu kuva on tuotettu Mars Orbiter Laser Altimeter -mittauslaitteella eli Molalla, jolla koottiin samaan kolmiulotteiseen ”muottiin” 2,6 miljoonaa lasermittauspulssia. Tulokseksi on saatu kuva, jonka erottelutarkkuus vaakatasossa on yksi kilometri ja pystysuorassa 5-30 metriä.

Molan avulla on aiemmin määritelty muun muassa Marsin säteen pituus päiväntasaajan kohdalla: 3 296 200 metriä ± 160 metriä. Pinnanmuodot, kuten vuorten korkeus, lasketaan tuosta nollapisteestä. Merenpinnastahan korkeutta ei voi laskea, koska Marsissa ei ole merta.

Kuva: NASA/JPL/GSFC

Keskustelu

Tämä oli hyvin odotettavissa. Selkeästi altituudikorkeuksissa silti pientä heittoa, joskaan ei verrattaiskorkeuksissa tällainen pieni erhe tule näkymään.

Toivon mukaan Mars-planeetan gevenutiivinen paineaalto tulisi myös näkymään joissain tutkimuksissa, sillä uskon, että siitä olisi valtavasti hyötyä lisätutkimuksia ajatellen…

No, jokatapauksessa tämä pelasti päiväni. : – ).

Veeti