Kännykkä korvaa pian käteisen

Tiede 15.8.2009 07:00

Kännykkä on jo korvannut kalenterit, digikamerat ja navigaattorit. Seuraavaksi se korvaa käteisen.

Kännykällä maksaminenNFC-teknologia muuttaa ostosten tekoa. Kuva Jussi Nukari / Lehtikuva

Näin uskovat niin Nokia kuin maailman suurimmat matkapuhelinoperaattorit, pankit ja luottokorttiyhtiöt.

Käteinen korvataan niin sanotulla NFC-teknologialla. Käytännössä kännykkää heilautetaan kaupan kassan lukijan luona, jonka jälkeen kännykkä värisee maksusuorituksen merkiksi. Nopeaa ja erittäin yksinkertaista.

Kännykkä toimii myös luottokortin korvaajana. Hieman isommat ostokset voi maksaa kännykällä, kunhan ensin painelee kännykän näppäimistöllä PIN-koodin. Näin sikainfluenssan aikaan tämä on erityisen kätevää, kun ei tarvitse naputella koodia samaan kassan lukijaan kuin kaikki muutkin.

NFC:tä on testattu vuodesta 2005 alkaen eri puolilla maailmaa. Aluksi sitä kokeiltiin suurten kaupunkien joukkoliikenteessä matkalipun korvaajana. Osa testeistä on jo muutettu arkiseen käyttöön. NFC-puhelimilla voi maksaa matkansa Japanissa, Frankfurtissa, Wienissä ja Kuala Lumpurissa. Lontoo vielä harkitsee.

Mutta samalla kun maksaa asemalla metromatkansa, voi NFC-puhelimella ostaa aamun lehden, kahvimukin, sämpylän tai muun pienen ostoksen. Tämä on jo hyvin yleistä Japanissa.

Britanniassa NFC-lukijoita on jo asennettu 5 000:lle kaupan kassalle. Ranskassa suuret tavarataloketjut aikovat asentaa maanlaajuisesti NFC-lukijat kassoilleen ensi talven aikana.

Nokia on ollut edelläkävijä NFC-puhelinten tuomisessa markkinoille. NFC-ominaisuus on vasta muutamassa mallissa, mutta yhtiö lisää ominaisuuden vähitellen yhä useampaan uuteen malliinsa. Johtaja Gerhard Romen Nokialta vertaa NFC:tä muun muassa hands free -laitteissa käytettävään langattomaan Bluetooth-teknologiaan.

”NFC yleistynee puhelimissa kuten Bluetooth. Ensin Bluetooth oli vain muutamassa mallissa, nyt kaikissa”, Romen toteaa.

Käteisen käytön vähentyminen olisi itse asiassa hyvää koko kansantaloudelle. Seteleiden ja kolikoiden käyttö aiheuttaa valtioille kustannuksen, joka vastaa 0,4-0,6 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Kännykkä ei ole vielä korvannut kuitenkaan kaikkea mahdollista. Teknologiapiireissä odotellaan jo, milloin kännykkä korvaa avainniput.

Teksti Teppo Kuittinen