Japanissa vanhukset tekevät jopa rikoksia saadakseen ilmaisen majan vankilassa – Suomi ikääntyy Japanin tasolle kymmenessä vuodessa

Uutisanalyysi: Vanhustenhoidon ongelmat eivät helpota. Laskeva syntyvyys ja pitenevät eliniänodotteet ovat hyvinvointivaltioille myrkkyä.
Tiede 4.2.2019 15:40
Useampi kuin joka neljäs japanilainen on nyt yli 65-vuotias. Kuva Tokiosta vuodelta 2011.
Useampi kuin joka neljäs japanilainen on nyt yli 65-vuotias. Kuva Tokiosta vuodelta 2011. © JUNJI KUROKAWA / AP / Lehtikuva

Skandinaavisessa mytologiassa kerrotaan tarua ukkosenjumala Thorista, joka vieraillessaan jättiläisen salissa tuli haastetuksi painiotteluun kurttuista akkaa vastaan.

Vanha nainen osoittautui kovaksi luuksi ja pakotti Thorin polvistumaan, nöyryyttäen mahtavaa ukkosenjumalaa isäntäväen edessä.

Vasta myöhemmin selviää, että Thorin vastustaja ei ollut mikä tahansa vanhus, vaan voima, joka ennen pitkää lannistaa mahtavimmankin soturin: nainen oli itse vanhuus.

Ukkosenjumalan paini on helposti mieleen tuleva vertauskuva lähes jokaisen teollisuusmaan edessä olevalle ikäkriisille, joka voi pakottaa mahtavimmatkin talousmahdit polvilleen.

Julkisen keskustelun ykkösteemaksi Suomessa nousivat tammikuussa vanhustenhoidon ongelmat erityisesti Esperi Caressa ja muissa yksityisissä hoitoalan yrityksissä.

Kunnat ovat ulkoistaneet vanhustenhoitoa jo toista vuosikymmentä, ja pääsyynä on hinta: hintalappu hoitotuntia kohden on yksityiseltä puolelta hankittuna järjestään pienempi kuin julkiselta.