Japania on hallinnut sama perhe jo 2 600 vuotta – tai niin maa haluaa uskoa

Japanissa myös jalkavaimojen lapset saattoivat periä kruunun.
Tiede 2.4.2019 12:20
Japanin pian vallasta luopuva keisari Akihito ja hänen puolisonsa Mishiko vierailivat Kashiharassa keisari Jimmun mausoleumissa 26. maaliskuuta 2019.
Japanin pian vallasta luopuva keisari Akihito ja hänen puolisonsa Mishiko vierailivat Kashiharassa keisari Jimmun mausoleumissa 26. maaliskuuta 2019. © Jiji Press / AFP / Lehtikuva

Japani astuu toukokuussa uuteen keisarilliseen aikakauteen, kun maata vuodesta 1989 hallinnut keisari Akihito, 85, luopuu kruunustaan.

Kun kruununprinssi Naruhito, 59, nousee keisariksi, alkaa Japanin keisarillisen kalenterin uusi aikakausi, jonka vasta julkistettu nimi on Reiwa.

Naruhitosta tulee järjestyksessä 126. keisari maailmanhistorian pisimpään hallinneessa katkeamattomassa kuninkaallisessa dynastiassa. Tai näin virallinen kertomus kuuluu.

Keisarillisen perheen historian väitetään perinteisesti ulottuvan aina 2 600 vuoden taakse myyttiseen keisari Jimmuun, auringonjumalatar Amaterasun jälkeläiseen.

Jos tällaisen alkuperän ottaa tosissaan, dynastian valtakausi alkoi ennen Rooman imperiumia. Jimmu ja lukuisat häntä seuranneet keisarit ovat kuitenkin mytologisia hahmoja, joista ei ole vankkaa historiallista todistusaineistoa.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu