Ilmaston lämpeneminen ei pysähtynyt – ”He eivät vääristelleet tilastoja”

Poijumittarit vahvistivat: valtameret lämpenevät nopeasti.
Marko Hamilo
Tiede 6.1.2017 09:02
Kun ilmasto lämpenee, suurin osa ylimääräisestä lämpöenergiasta menee valtameriin, joskus nopeammin, joskus hitaammin. Välillä näytti kuitenkin siltä, että valtameret eivät olisi lämmenneet 15 viime vuoden aikana juuri lainkaan. Kaksi vuotta sitten julkaistiin kiistelty tutkimus, jonka mukaan valtam...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Jos meret ovat lämmenneet vain 0,12 astetta niin olisi mielenkiintoista kuulla mikä oli mittausten virhemarginaali. Yli vai alle 0.12 astetta? Australialainen matemaatikko joka on ollut perustamassa nykyisiä ilmastomallinnoksia kertoi jokin aika sitten että mallinnoksessa on virhe joka liioittelee ihmisen osuutta lämpenemiseen. Kysyttäessä aikooko hän tehdä asialle vielä jotain hän vastasi ilmoittaneensa nyt asiasta ja ei aio lähteä viemään asiaa tämän enempää eteenpäin. Tämän luulisi kiinnostavan mallinnoksien puolustajia ainakin uskottavuuden tähden. Mitään ei kuitenkaan ole kuullut korjauksista asiassa.

Ilmaston lämpenemisellä tarkoitetaan yleensä alailmakehän lämpenemistä. Monelle lämpeneminen on pelkkää lämpötilan nousua, ja sitä lieneekin tapahtunut vajaan asteen 100 vuodessa. Ilmakehä sisältää kuitenkin vettä kaikissa kolmessa olomuodossa ja veden olomuodon muutokset tarvitsevat tai luovuttavat suuret määrät energiaa, joka tulee ympäristöstä. Jos Suomen kesäpäivän vesihöyry nopeasti tiivistyisi, vapautuisi energiaa niin paljon, että ilman lämpötila kohoaisia 20 astetta.
NOAA havaintojen mukaan samalla kun ilmakehän lämpötila on kohonnut ilman sisältämän vesihöyryn määrä, kosteus, on alentunut 0,15 g kilogrammassa ilmaa. Ilman latentti energia on vähentynyt sen mitä lämpötilan nousu on tarvinnut. Ilmakehä ei siten ole saanut lisää energiaa tai menettänyt sitä. Hiilidioksidin lisääntymisellä ei ole ollut mitään merkitystä lämpötilan nousussa. Kosteuden väheneminen mahdollisesti johtuu kasvien haihduttamisen vähenemisestä ja se taas ihmisen aiheuttamasta metsien häviämisestä. Nyt metsiä saatetaan turhassa kasvihuoneilmiön torjunta tohinassa hävittää lisää, joten lämpötila kohonnee edelleen, kun kosteus edelleen alenee.
Meret sisältävät tuhatkertaisen lämpömäärän astetta kohti verrattuna ilmakehään. Ovat meret lämmennet vai ei, sitä ei pystytä mittaamaan. Tehtävä on liian vaikea, vaikka merissä kelluu tuhansia mittausasemia. Mittareiden tarkkuus 0,01 astetta ei riitä eikä mittareita ole riittävästi. Ei Suomenlahdenkaan veden lämpötilaa voi mitata 0,1 asteen tarkkuudella yhdellä mittarilla.

Edelliseen voisi vielä lisätä merien lämpenemisestä. Jos meret lämpenevät lämpö tulee auringosta. Ilmakehän vähäinen lämpötilan muutos ei merien lämpömäärää pysty muuttelemaan tuhannessakaan vuodessa. Meret ovat kuin kivitalon paksut seinät, jotka pitävät huoneitten lämpötilan vakaana päiväkausia.

Ilmatieteen laitoksen puolelta tullut väite, että lämpöä on siirtynyt merien syvyyksiin, on väärä. Lämpö ei siirry sponttaanisti lämpimistä pintakerroksista kylmiin pohjakerroksiin. Tähän tarvittaisiin merivirtoja, joiden syntymiseen tarvittaisiin suuria astronomisia voimia, eikä tuollaisia virtauksia ole havaittukaan.