Ilmaston lämpeneminen ei pysähtynyt – ”He eivät vääristelleet tilastoja”

Poijumittarit vahvistivat: valtameret lämpenevät nopeasti.
Tiede 6.1.2017 09:02
Baffininlahden jäätiköitä Grönlannin ja Kanadan välissä. Arkistokuva vuodelta 2008.
Baffininlahden jäätiköitä Grönlannin ja Kanadan välissä. Arkistokuva vuodelta 2008. © JONATHAN HAYWARD / Lehtikuva

Kun ilmasto lämpenee, suurin osa ylimääräisestä lämpöenergiasta menee valtameriin, joskus nopeammin, joskus hitaammin. Välillä näytti kuitenkin siltä, että valtameret eivät olisi lämmenneet 15 viime vuoden aikana juuri lainkaan.

Kaksi vuotta sitten julkaistiin kiistelty tutkimus, jonka mukaan valtamerien lämpeneminen ei olisikaan hidastunut eikä mitään globaalin ilmastonmuutoksen taukoa tai suvantovaihetta olisi tapahtunut. Nyt uusi Kalifornian yliopiston Science Advances -lehdessä julkaistu tutkimus uudella havaintoaineistolla vahvistaa, että valtamerien lämpeneminen on jatkunut myös tällä vuosisadalla entiseen malliin.

Vuonna 2015 Yhdysvaltain ilmatieteen laitoksen NOAAn tekemä analyysi osoitti, että modernit valtamerien lämpötilaa mittaamaan asennetut poijut antavat hieman viileämpiä tuloksia kuin aiemmat laivoihin perustuvat mittausjärjestelmät silloinkin, kun ne mittaavat samoja osia valtamerestä samaan aikaan. Se että poijut ovat korvanneet aiemmin laivoilla tehtyjä mittauksia, on osittain peittänyt todellista lämpenemistä.